niwuqwe woningen binckhorst

Inzending Berlagevlag: Binck Plaats – Klunder Architecten

Binck Plaats is onderdeel van De Binckhorst, waar in totaal 5000 duurzame woningen worden gerealiseerd. Binck Plaats bestaat uit 46 herenhuizen, 247 parkeerplaatsen en 5500m² klimaat adaptieve daktuin.

Op de plek waar Binck Plaats gerealiseerd wordt, was de SDU Uitgeverij gevestigd in een groot kantorenpand met bijbehorende bedrijfshallen. Het kantoor en de hallen staan inmiddels leeg, maar zijn nog in prima staat. Slim hergebruik is daarom dé uitgelezen kans om duurzaam te wonen. Het oude SDU-kantoor wordt getransformeerd tot de Binck. De bedrijfshallen, behorend bij dit kantoor, maken plek voor Binck Plaats.

Klimaatadaptieve regenschutting

De 46 herenhuizen variëren in grootte, van 169 m² tot 182 m². Elke woning heeft een eigen, diepe privétuin, die samen met de hovenier naar eigen smaak ingericht kan worden. In de parkeergarage is ruimte voor 247 parkeerplaatsen. Op het dak van de parkeergarage is een enorme groene binnentuin gesitueerd van 5500m². Hier is ruimte voor moestuinen, waar bewoners eigen groente, fruit of kruiden kunnen verbouwen. Regenwater wordt opgevangen in de regenschutting, zodat het hergebruikt kan worden bij tuinieren. Ook is er een centrale kas waar gezamenlijk tuinmateriaal opgeslagen kan worden. Deze kas is tevens ook de doorgang van en naar de ondergrondse parkeergarage.

Heel de wijk is energiezuinig door het inzetten van moderne technieken, zoals warmte-koudeopslag en warmteterugwinning. Dat wordt gecombineerd met het gebruik van zonnepanelen op de daken, een extreem goede isolatie en gebalanceerde ventilatie van de woningen en gebouwen. Op deze manier haalt Binck Plaats een EPC van 0.

Opdrachtgever: Binck Zuid (VORM, Local, BPD)
Aannemer: Binck Zuid (VORM, Local, BPD)
Bosch Slabbers – landschapsarchitect
Wolf Dikken – bouwfysica adviseur
Foto’s: Klunder Architecten

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*