interieur nationaal archief

Inzending Berlagevlag: Entreegebied Nationaal Archief – Van Eijk & Van der Lubbe

Dit is de plek waar de geschiedenis van Nederland wordt bijgehouden en bewaard: 137 km aan archiefmateriaal, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 800 terabyte aan digitale bestanden getuigen van duizend jaar Hollandse historie. De waardevolle collectie is voor iedereen toegankelijk, maar dat straalde het archief voorheen niet uit. Met een grootscheepse verbouwing, een nieuwe inrichting en interactieve installaties is het archief opengebroken. Van Eijk & Van der Lubbe bedachten de vertaalslag van bewaren naar presenteren en communiceren. Functionaliteit en inrichting zijn inzichtelijk en aantrekkelijk gemaakt voor een groter publiek.

Na de vernieuwing van de studiezalen en de publieksruimten in 2013, mocht Van Eijk & Van der Lubbe nu het entreegebied aanpakken. Open, uitnodigend, levendig; van archiveren naar presenteren, van conserveren naar informeren. Samen met diederendirrix architecten zijn de ruimtelijke ingrepen tot stand gekomen.

Van introvert naar uitnodigend

Door de gevel op de begane grond naar voren te plaatsen, heeft het gebied zich geopend richting het plein. De entree is zichtbaar geworden, licht treedt toe in de publieksruimten en horeca loopt door van binnen naar buiten. Vanuit het entreegebied kan de bezoeker naar de studiezalen, de omloop met kleine tentoonstellingen over het Nationaal Archief en de expositieruimte. Deze ruimten heeft Van Eijk & van der Lubbe in 2013 ontworpen.

Kennismaken

Het entreegebied van het Nationaal Archief is óók de entree van meerdere bewoners in het gebouw. Zo komen ook bezoekers aan de Koninklijke Bibliotheek en de Raad voor Cultuur binnen in deze ruimte. De bezoeker ontmoet daarom als eerste een grote kennismakingswand waarop alle inwonende instanties zichzelf voorstellen. Bij de rode balie, als hart in de witte ruimte, kunnen alle vragen worden gesteld aan een medewerker.

Naast de balie is ruimte gecreëerd voor een winkel. Hier worden producten gepresenteerd en aangeboden die aansluiten bij de activiteiten van het Nationaal Archief. In deze semiopenbare ruimte is de winkel afsluitbaar doordat de bovenhangende lichtkappen over de presentiemeubels kunnen zakken.

Werken, verblijven en ontmoeten

Binnen het entreegebied is horeca geïntegreerd waar verbleven maar ook gewerkt kan worden. Betegeld met Makkummer witjes en met gebruik van ontwerpen van klinkende namen uit onze ontwerphistorie. Meubels van Gerrit Rietveld en Martin Visser staan naast meubels van hedendaagse ontwerpers zoals Arjan Brekveld en Danny Fang.

In de foyers op de eerste verdieping zijn werk- en ontmoetingsplekken geland. Geïnspireerd op de oude “overzeilers” toont de vloer een netwerk van lijnen en verbindingen. Historische materialen zoals Hollands Eiken en wolvilt van schapen uit het Groene Hart geven deze vernieuwde omgeving een eigen karakter.

Opdrachtgever: Nationaal Archief Den Haag
Architectonische ingrepen: ism diederendirrix architecten.
Concept interactieve installaties in samenwerking met: Erik Nap
Uitvoerders: Formabouw, Bazelmans AV, Van der Plas Interior
Foto’s: Jeroen van der Wielen

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*