Jury architectuurprijs Berlagevlag in 2023 bekend

De onafhankelijke vakjury selecteert uit alle inzendingen de nominaties en wijst de winnaar aan van de Haagse architectuurprijs Berlagevlag. De jury bestaat in 2023 uit Dorte Kristensen (Atelier PRO – voorzitter), Mark Graafland (Bureau Kroner architecten – secretaris), Wim Voogt (OKRA landschapsarchitecten), Carina Nørregaard (LIAG architecten en bouwadviseurs) en Richard Koek (Rijnboutt – tot 1 september 2023).

Carina Nørregaard

Carina Nørregaard | LIAG architecten + bouwadviseurs | © rockinpictures.com

Carina Nørregaard werkt sinds 2005 als architect bij het Haagse bureau LIAG architecten en bouwadviseurs. Sinds 2021 is Carina hier een van de partners.

“Het begint met het leven, dan volgt de ruimte en daarna komen de gebouwen.” Deze bekende quote is van de Deense architect en stedenbouwkundige Jan Gehl. Hij inspireerde Carina Nørregaard tijdens haar studie aan de School of Architecture in Kopenhagen. Als architect past ze zijn principe toe in al haar ontwerpen. Inmiddels gaat ze zelfs een stap verder: Als omgevingspsychologe (Universiteit van Amsterdam, 2021) zet ze haar kennis in om de match tussen omgeving en gebruiker te optimaliseren.

Wat kenmerkt haar werk? De gebruiker staat écht centraal. En de architectuur moet voorwaarden scheppen voor het geluk van haar gebruikers, zoals in de praktijk omgezet bij locatie Tapijn voor de Universiteit Maastricht of het onderwijsgebouw Aurora voor Wageningen Universiteit & Research. Deze gebouwen zijn zo vormgegeven dat studenten en medewerkers een positieve invloed op hun welbevinden ervaren.

Dorte Kristensen, juryvoorzitter

Dorte Kristensen | atelier PRO

Dorte Kristensen is sinds 1989 werkzaam bij atelier PRO en is er sinds 2003 als architect-directeur eindverantwoordelijk voor alle projecten. Dorte heeft haar studie 1989 afgerond aan de Arkitektskolen in Århus met een Master of Art in Architecture (MA), zij had hiervoor ook twee jaar gestudeerd aan de TU Delft en werkte als architect in Londen.

Geïnspireerd door Scandinavische bouwmeesters als Gunnar Asplund, Alvar Aalto en Jørn Utzon, bracht Dorte veel vakmanschap mee naar atelier PRO. In Nederland ontwikkelde ze een moderne, op de context gerichte architectuur. Gebouwen zijn volgens haar onlosmakelijk met hun omgeving verbonden en dienen de sfeer en het karakter van de leefomgeving te versterken. Dortes architectuur kenmerkt zich door een strak en robuust karakter – maar ook door veel gevoel voor ruimtelijkheid en intimiteit. Dorte besteedt vooral veel aandacht aan de vormgeving van de overgang tussen openbaar en privé. Deze ruimtes hebben een sterke invloed op de sociale dynamiek: stedelijke ruimte en gebouw komen hier bij elkaar en er ontstaan mogelijkheden voor flexibel gebruik. Voorbeelden van Dortes visie op meervoudig gebruik zijn terug te vinden in de multifunctionele gebouwen (MFA’s), scholen, gemeentehuizen en cultuurhuizen van PRO.

Dorte treedt veelvuldig op als keynote speaker in binnen- en buitenland, op vakconferenties over de architectuur van cure en care, onderwijs, cultuur en interieur.

Mark Graafland – secretaris jury

Mark Graafland | Bureau Kroner Architecten

Mark Graafland studeerde in Delft architectuur en stedenbouw en won met zijn eindproject “Luik, industriële stad” in 1993 de Verhagenprijs van de Bond van Nederlandse Stedenbouwkundigen. Met steun van twee startstipendia richtte hij een eigen bureau op en won in 1995 de aanmoedigingsprijs van de EO-Wijers prijsvraag. Inmiddels bestaat Bureau Kroner Architecten ruim 20 jaar en is uitgegroeid tot een multidisciplinair ontwerpbureau met 15 medewerkers, dat zich met name richt op complexe stedelijke opgaven.

Mark is sterk in het combineren van de schaalniveaus van architectuur en stedenbouw. Zijn passie en kracht ligt in het verbinden van mensen door middel van participatie, samenwerking en kruisbestuivingen. Hij weet coalities te smeden en verschillende belangen bij elkaar te brengen.

Mark is voorzitter van Lighthouse Club Nederland, het platform voor kennisdeling en samenwerking binnen de bouw- en vastgoedsector. In die rol combineert hij zijn enthousiasme voor vernieuwing met het creëren van samenhang en betrokkenheid in de ruimtelijke ontwikkeling en de praktische uitvoering daarvan.

Richard Koek

Richard Koek | Rijnboutt

Richard Koek is stedenbouwkundige en landschapsarchitect. Van 2009 tot september 2023 is hij partner bij Rijnboutt. Samen met het breed samengestelde bureau adviseert hij op alle schaalgebieden van het ruimtelijk ontwerp, van gebouw tot stad. Sinds 2012 is Richard Koek ook landschapsarchitect. Door zijn werk aan projecten in de openbare ruimte en het stedelijk landschap heeft hij zich deze discipline eigen gemaakt.

Richard Koek studeerde bouwkunde en stedenbouw aan de Technische Universiteit in Delft. Direct na zijn afstuderen trad hij in dienst bij het Haagse Centrum Herengracht, waarvan hij in 1993 mededirecteur werd. Het bureau werd toen omgedoopt tot CH & Partners, stedenbouw en landschap. Met CH & Partners heeft Richard met name op het grensvlak tussen stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur een breed oeuvre opgebouwd.

Richard doceerde aan de Academies van bouwkunst in Rotterdam, Amsterdam en Arnhem. Hij is regelmatig lid van ruimtelijke advies- en welstandscommissies in verschillende samenwerkingsverbanden en steden. Ook was hij bestuurslid van het HaAC tussen 1995 en 2002.

In Den Haag werkte Richard onder meer aan het stedenbouwkundig plan voor de herstructurering van de Megastores in Laakhaven en aan projecten in de Driehoek Loosduinen.

Wim Voogt

Wim Voogt | OKRA

Wim Voogt is sinds 1998 landschapsarchitect bij OKRA. Vanaf 2010 is hij er tevens directeur en partner.

Wim studeerde landschapsarchitectuur aan de IAH Van Hall Larenstein in Velp. Heden geeft hij dagelijks leiding aan het ontwerpteam van OKRA en heeft hij een coördinerende en inspirerende rol bij tal van projecten. Vanaf het eerste contact tot aan de definitieve oplevering zet Wim zich op energieke wijze in voor een gezamenlijke aanpak met alle betrokken partijen. Zowel qua proces als qua inhoud is Wim hierbij gericht op het samen zetten van de stap van idee naar realisatie.

Wim heeft met OKRA meerdere prijzen gewonnen: Met Catharijnesingel in Utrecht won OKRA 2022 de European Prize of Public Urban Space, de Rietveldprijs 2022 én kregen zij een nominatie voor de ARC-Awards 2021. Met het project Grote Straat Nijverdal won OKRA de Water Resilient Cities Award 2019 en was genomineerd voor de Green Cities Award. 2020.

Wim is tevens gastdocent en docentlid van de examencommsissie Academie van Bouwkunst, Hogeschool Amsterdam.

In Den Haag werkt OKRA actueel aan het nieuwe Waterfrontpark in de Binckhorst en de Stationsomgeving Mariahoeve.

Inzenden projecten Berlagevlag en wimpel

Inzenden van projecten kan tot 17 juli met het inzendformulier>

Organisatie Berlagevlag: Haags Architectuur Café in samenwerking met BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*