voormalige fabriekshal bij woningen jaarsmahof

Jaarsmahof van HVE Architecten wint Berlagevlag 2023 architectuurprijs Den Haag e.o.

Het sociale woningbouwproject Jaarsmahof op het terrein van de voormalige Jaarsma haardenfabriek van HVE Architecten wint de Berlagevlag 2023, de architectuurprijs Den Haag e.o. De vakjury kende bovendien eervolle vermeldingen toe aan de transformatie van het voormalig KLM kantoorgebouw Plesmanweg van Architektenkombinatie en duurzaam woongebouw Leyhof ontworpen door Studio Ard Hoksbergen i.s.m. Workshop Architecten. Het publiek koos in grote meerderheid voor Onderwijscluster Donker Curtius van Spring Architecten i.s.m. ArchiTech Companyook. Het schoolgebouw ontving de Berlagewimpel 2023 uit handen van wethouder Robert van Asten (stedelijke ontwikkeling).

De prijzen voor de meest aansprekende gebouwen in Den Haag, Rijswijk of Leidschendam-Voorburg  uit de periode januari 2021 tot en met juli 2023, zijn uitgereikt op 24 oktober 2023 in de Centrale Bibliotheek Den Haag.

Jaarsmahof van HVE Architecten winnaar juryprijs Berlagevlag 2023

De jury: “De Jaarsmahof is een met veel ambacht en toewijding getransformeerd en uitgebreid wooncomplex. De oorspronkelijke haardenfabriek en later postverdeelcentrum krijgt met de woonfunctie een nieuwe betekenislaag. De geschiedenis van de plek is op een fijne manier, zowel direct als indirect, verwerkt in het ontwerp (industriële details, showkasten met oude haarden).”

“Een doelgroep die anders moeilijk aan een woning komt, kan hier op een bijzondere plek terecht. Het zijn kleine woningen voor een speciale doelgroep in de sociale sector, maar nergens oogt het gebouw goedkoop of ondoordacht. Er zijn in de toekomst nog talloze soortgelijke opgaven tot transformatie in Den Haag. De Jaarsmahof is een lichtend voorbeeld hoe hiermee kan worden omgegaan,” stelt de jury.

Transformatie Plesmanweg door Architektenkombinatie winnaar eervolle vermelding Berlagevaan 2023

De jury stelt vast dat er met de transformatie van dit prachtige beeldbepalende gebouw eigenlijk weer een nieuwe generatie van het “woonhotel” is ontstaan, geheel in de traditie van Den Haag.

De jury is onder de indruk van de mooie ingetogen en terughoudende toevoegingen aan het gebouw Plesmanweg die gedaan zijn zonder als architect een eigen stempel op het gebouw te willen drukken. Ook de hoogwaardige en fijne detaillering in het gebouw vindt de jury lovenswaardig. Het is te zien en te voelen dat er met liefde gezocht is naar de juiste oplossingen.

rijksmonument plesmanweg

Leyhof van Studio Ard Hoksbergen i.s.m. Workshop Architecten winnaar eervolle vermelding Berlagevaan 2023

“Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij dit ontwerp, en dat is ook te ervaren. Het is zichtbaar gemaakt in de materialisatie en uitstraling van het gebouw. De architectuur van het complex wil de community bevorderen, de vraag is in hoeverre architectuur daarin sturend kan zijn. De Leyhof is een belangrijk voorbeeld voor de ontwikkeling van duurzame en community bevorderende nieuwe bouwblokken waarvan veel te leren valt,” meent de jury.

erasmusveld woongebouw door studio Ard Hoksbergen

Onderwijscluster Donker Curtius (het Zandkasteel) wint publieksprijs Berlagewimpel 2023

Het publiek kon kiezen uit maar liefst twaalf door de jury geselecteerde projecten en koos voor het Onderwijscluster Donker Curtius (het Zandkasteel) ontworpen door Spring Architecten i.s.m. ArchiTech Company. Een van de stemmers merkt op dat “Mijn zoon zag er tegenop om naar een nieuw groter en drukker schoolgebouw te gaan, maar hij voelde zich er direct thuis.” En een andere stemmer zegt “Het is het meest stralende gebouw van Den Haag en het geeft de buurt een ontzettend positieve impuls.”

gevel met wimpers voor de ramen

De onafhankelijke vakjury bestaat uit Dorte Kristensen (Atelier PRO – voorzitter), Mark Graafland (Bureau Kroner architecten – secretaris), Wim Voogt (OKRA landschapsarchitecten), Carina Nørregaard (LIAG architecten en bouwadviseurs) en Richard Koek (Rijnboutt tot 1 september 2023).

Download hier het juryrapport >

De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door Frisia Makelaars en gemeente Den Haag.

Foto’s prijsuitreiking: Ingrid Vente

Leave a Comment

*