Westhovenplein van Architecten van Mourik wint Berlagevlag 2021

Het door Architecten Van Mourik ontworpen woon- zorgcentrum aan het Westhovenplein wint de Haagse Architectuurprijs Berlagevlag 2021. De transformatie van galerijflat Hoog Lindoduin door Jan Splinter Architecten ontving van de jury een eervolle vermelding, de Berlagevaan 2021. Het publiek koos ook voor het Westhovenplein als het meest aansprekende project in Den Haag. Alle ingediende projecten moesten opgeleverd zijn in de periode januari 2018 – april 2021. De prijzen zijn uitgereikt op 21 september 2021 in het Berlagehuis waar Shell sinds kort kantoor houdt.

Westhovenplein, architecten Van Mourik – winnaar Berlagevlag 2021

‘Het woon- zorgcentrum Westhovenplein is naast een uiterst zorgvuldig ontworpen project van grote maatschappelijke betekenis voor de bewoners van Moerwijk en een lichtend voorbeeld voor de herstructurering van Den Haag Zuidwest’, meent de jury. Ook is het een spraakmakende oplossing voor een belangrijke maatschappelijke opgave, namelijk adequate huisvesting voor mensen in hun misschien wel moeilijkste levensfase. Ondanks de beschermende functie zoekt het project contact met de buurt en heeft het een open sfeer in een aantrekkelijke en zorgvuldig ontworpen groene buitenruimte. Ook waardeert de jury de voorbeeldige uitwerking van het ontwerp met adequate plattegronden en ambachtelijk metselwerk.

Hoog Lindoduin, Jan Splinter Architecten – winnaar Berlagevaan 2021

De transformatie van Hoog Lindoduin laat zien dat renovatie van grote woningbouwprojecten – in plaats van sloop – tot zowel technische als ruimtelijke kwaliteit kan leiden. En dat daardoor ook nog een verrijking van het stadsbeeld kan worden bereikt. Hoog Lindoduin is volgens de jury een lichtend voorbeeld voor de omgang met de erfenis uit de naoorlogse bouwperiode. Het is lovenswaardig dat er niet gekozen is voor sloop en een duurzame oplossing is gezocht. De jury is van mening dat door de knappe transformatie een nieuw icoon voor Scheveningen is gecreëerd. De jury ziet het project als excellent voorbeeld hoe om te gaan met bestaande grootschalige complexen en betaalbare woningbouw.

Publieksprijs Berlagewimpel 2021: Westhovenplein

Het publiek kon kiezen uit de vijf door de jury genomineerde projecten, die waren opgenomen in een speciale fietsroute van de Dag van de Architectuur Den Haag. Men kon daarbij ook aangeven waarom het project moest winnen. Men vind het plan een aanwinst voor de buurt met een vriendelijke uitstraling. ‘Geweldig mooi gebouw en ruim opgezet. Zo wil ik ook wel oud worden in zo een mooie entourage.’

Vijf genomineerde projecten

Alle vijf de nominaties blonken uit in “kwaliteit” en “ambacht”. De jury is dan ook van mening dat we eigenlijk over vijf winnaars spreken. Overige genomineerde projecten zijn Mallemolen – BLÁHA architecture+design,  Rotterdamsebaan – Benthem Crouwel Architects en Paul de Ruiter Architects en Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) – Atelier PRO.

De vakjury bestaat in 2021 uit Jeroen Geurst (Geurst en Schulze Architecten, voorzitter), Floor Thier (Studio Leon Thier), Hans van Beek (voormalig HaAC voorzitter), Renske van der Stoep (ROFFAA) en Dennis Hofman (Architektenkombinatie Bos Hofman, secretaris).

Berlage in Den Haag en jury criteria

Het werk van H.P. Berlage is beeldbepalend voor Den Haag. Berlage ontwierp van Stoel tot Stad zou architect Jaap Bakema zeggen. Hij had oog voor zowel het geheel als ook het kleinste detail. De jury van de Berlagevlag 2021 heeft juist de erfenis van Berlage als inspiratie meegenomen voor het beoordelen van de projecten. Daarom heeft de jury vooral gelet op de samenhang tussen alle schaalniveaus van stad, openbare ruimte, gebouw tot interieur en detaillering. Daarnaast was er net zoals in het werk van Berlage speciale aandacht voor het maakproces, het ambacht. Ook vindt de jury het belangrijk dat er een toekomstbeeld voor Den Haag wordt geschetst met de inzendingen. Want de jury maakt zich zorgen dat de huidige manier van Haagse stadsontwikkeling te weinig perspectief biedt voor de toekomst.

Bekijk hier het volledige verslag van de jury:

Foto’s Westhovenplein: Arnoud Roelofsz Fotografie

Foto’s Hoog Lindoduin: Luuk Kramer

De Berlagevlag architectuurprijs is een initiatief van het Haags Architectuur Café (HaAC) in samenwerking met BNA Netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. De jury hoopt dat de aandacht voor hoogwaardige architectuur, onder andere door de herintrede van deze prijs continu aanwezig zal zijn.

De Berlagevlag is mede mogelijk gemaakt door BNA (hoofdsponsor), Shell en Sodexo

Leave a Comment

*