winnaars berlagvlag en wimpel

Jury Berlagevlag 2023: Bouwen aan de toekomst van Den Haag is verbouwen, verbeteren en transformeren

De jury van de Berlagevlag 2023, de architectuurprijs van Den Haag e.o. deelde bij de prijsuitreiking haar overwegingen die leidden tot de keuze van winnaar Jaarsmahof (HVE Architecten) en de eervolle vermeldingen voor Transformatie Plesmanweg (Architektenkombinatie) en Leyhof (Studio Ard Hoksbergen ism Workshop Architecten).

38 mooie en zeer diverse projecten werden ingezonden om mee te dingen voor de Berlagevlag 2023.  Alle inzendingen samen laten goed de diversiteit zien van de bouwopgave in Den Haag en omstreken van de afgelopen twee jaar. Van kleine ingrepen zoals de bloemenkiosk in de Frederik Hendriklaan of de dakopbouw in de Bomenbuurt (House on a house) tot aan grootschalige nieuwbouw zoals Amare in het centrum van Den Haag of grootschalige transformatie-opgaven zoals het monument aan de Plesmanweg. Het viel de jury wel op dat een aantal gebouwtypes misten, zo ontbraken er nieuwe kantoorgebouwen, winkels of zorgvoorzieningen en ook ontbrak een aantal nieuwbouwprojecten, bijvoorbeeld in de havengebieden. Naast 22 woonprojecten werden er opvallend veel scholen en publieke gebouwen ingezonden.

Op alle schaalniveaus wordt de stad vernieuwd. Transformatie van bestaande gebouwen is inmiddels een substantieel onderdeel van deze bouwopgave. Bijna de helft van de genomineerde projecten gaat dan ook over transformatie of renovatie. En dat is ook niet raar, als men bedenkt dat de oppervlakte van Den Haag niet meer toeneemt, maar haar inwoneraantal wel. De jury denkt dat transformaties en renovaties van gebouwen steeds nadrukkelijker de opgave van architecten in Den Haag zullen zijn.

vakjury 2023

Adri Duivesteijn en Jan Brouwer, belangrijke denkers en doeners voor Den Haag

Adri Duivesteijn en Jan Brouwer, allebei in 2023 overleden, waren uitermate belangrijk voor de ontwikkeling van de stad en de discussie over architectuur en stedenbouw in Den Haag. Beiden door hun passie voor de stad, maar beiden ook op een geheel eigen wijze. De basis voor Adri Duivesteijn waren de stadsbewoners, hun beleving en hun gebruik van de stad. Hij benadrukte de culturele waarde van de architectuur als uiting van de ziel van de plek, de wijk of de stad. Vernieuwing betekende voor Adri met veel respect voor het bestaande de ogen te richten op nieuwe maatschappelijk belangrijke opgaven.

Jan Brouwer was overtuigd van de kracht van architectuur en techniek. Ook hij was op zoek naar vernieuwing. Hij zette zich dan ook met veel passie in voor het architectuuronderwijs omdat naar zijn idee daar de nieuwe ideeën worden geboren. Zijn betrokkenheid met Den Haag uitte hij vooral in een open gesprek over de stad. En niet onbelangrijk, Jan Brouwer was de oprichter van het Haags Architectuur Café!

Nieuwe lagen, betekenis en gebruik toevoegen

Voor de Berlagevlag 2023 is hun beider nalatenschap belangrijk. Veel van de ingezonden projecten bevinden zich in de bestaande stad. Door te kiezen voor een zorgvuldige herbestemming en transformatie worden nieuwe lagen, nieuwe betekenis en nieuw gebruik aan de stad toegevoegd. Op deze manier wordt de stad vitaal gehouden. Kennis van het verleden, kennis van nieuwe technieken en betrokkenheid van de gemeenschap bepalen zonder meer de kwaliteit van een project. Adri en Jan waren beiden op hun manier vertegenwoordigers hiervan. De jury vindt het daarom belangrijk hun gedachten over Den Haag mee te laten wegen in haar keuzes voor de jurycriteria, en daarmee ook de keuzes voor de nominaties en uiteindelijk de winnaar.

Lees hier het hele juryrapport >

Jury Berlagevlag 2023

De onafhankelijke vakjury van de Berlagevlag 2023 bestaat uit: Dorte Kristensen (Atelier PRO – voorzitter), Mark Graafland (Bureau Kroner architecten – secretaris), Wim Voogt (OKRA landschapsarchitecten), Carina Nørregaard (LIAG architecten en bouwadviseurs), Richard Koek (Rijnboutt tot 1 september).

De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door Frisia Makelaars en gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*