villa's aan de duinrand

Inzending Berlagevlag: Finest of Ockenburgh – MIX architectuur

De landschappelijke ligging en het samenspel tussen landschap en architectuur creëren een unieke woonbeleving in Finest of Ockenburgh. Het stedenbouwkundige plan en de architectuur zijn volledig ontworpen vanuit deze interactie. De verschillende woningtypen passen elk op hun eigen wijze in het nieuwe landschap.

Unieke intimiteit

Via een slingerende weg over het duin bereik je een verborgen plek waar kleinschalige bebouwing ontspannen opgaat in het landschap. Finest of Ockenburgh ligt tegen de kust van Kijkduin, tussen het open buitenduingebied en het beboste binnenduingebied. Het driehoekige plangebied is aan twee zijden omsloten door beboste duinen. Een bosstrook begrenst de derde zijde. De beschutte ligging geeft een unieke intimiteit; het groen zet de toon. Door het landschap verder het plangebied in te laten stromen is de natuur overal te beleven. De woningen zijn optimaal op de zon en het landschap georiënteerd. Ze voegen zich op hun specifieke plek naar de interactie met het landschap. Zo ontstaan de drie unieke basistypen die passen in hun landschappelijke setting.

Parkwoningen

De duinparkwoningen zijn per twee of vier geclusterd in kleinschalige volumes. Ze liggen aan gebogen woonstraatjes met doorzichten richting duinen en bosrand. Door de oriëntatie van de woningen op de zon hebben de straatjes een asymmetrisch wegprofiel. De tuinen zijn boven het maaiveld getild en door groene parkzones omzoomd voor privacy en maximale natuurbeleving vanuit de tuin en de hoge woonkamer met veranda. De entreezone, met parkeerruimte en geïntegreerde bergruimte, is zorgvuldig mee-ontworpen. De sculpturale volumes met geïntegreerde (dak)terrassen, heldere lijnen en strakke vensters vormen mooie ensembles in het landschap.

Duinbebouwing

De appartementen en duinrandwoningen kennen een strakke architectuur die contrasteert met de grillige duinrand. Ze omringen de informelere parkbebouwing in het midden. De appartementengebouwen liggen als transparante paviljoens tegen de duinrand. Een plint met robuuste natuursteen vormt met het duintalud een stevig basement. In de plint liggen de entree en het parkeren. Op de woonverdiepingen opent het gebouw zich naar de zon en het landschap. Grote terrassen zijn geïntegreerd in de bouwmassa.

In de andere duinzijde zijn de duinrandwoningen genesteld. De stilistische, transparante villa’s rusten eveneens op een stoere, natuurstenen plint met entree, parkeren en berging. Rondom de bouwmassa’s blijft het duin zichtbaar en omarmt zo de woningen. De lichte bouwmassa met grote vensters, strakke lijnen en heldere gebaren contrasteert met de stevige plint. Het woonniveau sluit aan op de eigen bostuin tegen de duinhelling en is aan de voorzijde georiënteerd op de woonbuurt.

Architect: MIX architectuur
Opdrachtgever: Synchroon
Aannemer: Giesbers Bouwgroep
Overige betrokken partijen: Landschapsontwerp: Stijlgroep Landschap & Stedelijke Ruimte, Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs, Openbare ruimte (advies en uitvoering): Infrasoil
Foto’s: MIX architectuur

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

2 Comments

  1. Nelleke Mineur says:

    Dit is letterlijk het ‘groenste’ Project. Alle woningen gesitueerd in het groen, omgeven door een duinlandschap. Dat mis ik bij de andere projecten. Veel steen. Meer natuur in de directe woonomgeving bevordert het welbevinden van de bewoners. Bij hoogbouw is dit bijna onmogelijk. Verticale vergroeiing zou een must zijn voor toekomstige hoogbouw!
    Dit ontwerp vormt zich naar de natuurlijke omgeving, uitstraling is sympathiek mede door mooie kleurstelling.

  2. Dit project past helemaal in de natuurlijke omgeving van het duinlandschap.
    Het straalt rust en welbevinden uit voor de bewoners. Voor de kinderen een veilige omgeving om te spelen en op te groeien.

Leave a Comment

*