park hoog oostduin cepezed

Inzending Berlagevlag: Park Hoog Oostduin – architectenbureau cepezed

Park Hoog Oostduin betreft de transformatie van het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag tot modern appartementencomplex. Het originele gebouw is bij menig Hagenaar goed bekend. Het werd in 1968 gerealiseerd naar ontwerp van H.E. Oud, zoon van J.J.P. Oud. Passend binnen de tendensen van herontwikkeling, is het gebouw tussen 2013 en 2020 getransformeerd tot appartementencomplex. Het bevat nu in totaal zo’n 230 woningen in het hogere segment, van verschillende typen en grootten.

Het complex ligt op de rand van landgoed Oostduin-Arendsdorp en bestond in zijn oorspronkelijke vorm uit een nogal gesloten opstelling van een fors bemeten hoogbouwvolume met direct haaks daarop een lager bouwblok. Het lagere bouwblok is afgebroken en op de bestaande fundering vervangen door een nieuw, kleinschaliger bouwvolume. Hierdoor bestaat nu ruimte tussen de volumes en is het complex meer betrokken op het naastgelegen park en landgoed.

nieuw gebouw Park hoog oostduin ontwerp cepezed

Nieuwe woonplek voor empty-nesters

De doelgroep bestond onder andere uit bewoners van het Benoordenhout. Relatief veel empty-nesters wonen hier in eengezinswoningen. Zij willen best anders wonen, maar de wijk niet verlaten. Park Hoog Oostduin biedt hen een nieuwe woonplek in de buurt en stimuleert daarmee de doorstroom. Voor een breed gedragen plan heeft een intensief participatietraject met omwonenden plaatsgevonden. Zij konden zorgen uiten en meedenken over de herontwikkeling.

In de hoogbouw zijn hoogwaardige woningen gemaakt door een ‘benadering vanuit de binnenkant’. Dat betekent dat minimaal is gehakt en gebroken om het nieuwe programma op te leggen, maar zorgvuldig en doordacht is gepuzzeld om het nieuwe programma in te passen. Bestaande kenmerken als de fijnmazige gebouwconstructie zijn daarbij zoveel mogelijk benut. Zo volledig mogelijk hergebruik van de bestaande eigenschappen heeft gemaakt dat met een minimum aan ingrepen efficiënt en doelmatig een maximum aan mogelijkheden kon worden gerealiseerd, terwijl de karakteristieke aard van het complex gerespecteerd bleef.

interieur park hoog oostduin transformatie shell kantoor

Flexibiliteit en landschappelijk dakpark

De hoogbouwwoningen liggen in langsrichting aan de gevels, aan weerszijden van de bestaande kern- en verkeersstrook, die vides heeft gekregen en de woningen ook ontsluit. Aan de entreekant heeft het volume een uitbreiding gekregen met balkons en vergrotingen van de achtergelegen woonkamers. Aan de zeezijde zijn binnen de contouren van de bestaande bouw loggia’s als buitenruimte opgenomen en is de gevelindeling losser. De originele constructieve kopgevels van Franse kalksteen zijn geheel behouden, net als de karakteristieke entreeluifel.

Bij het uitleggen van de plattegronden gold het principe ‘vorm volgt markt’. De mogelijkheid tot tussenwanden op iedere 1,80 m ondersteunt de keuzevrijheid en flexibiliteit van de opzet. Woningtypen en -afmetingen waren tot ver in het proces naar vraag uit de markt fijn te slijpen. Zelfs na oplevering bestaan nog mogelijkheden tot aanpassing. Ook alle techniek en installatievoorzieningen zijn zo uitgelegd dat zij de ruimtelijke flexibiliteit ondersteunen. In de nieuwe laagbouw in de laagbouw zijn vloervelden eveneens vrij indeelbaar.

Dakpark en gevel project hoog oostduin

Ook het terrein heeft een opwaardering ondergaan. Op de bestaande parkeerkelder is een tweede parkeerlaag gerealiseerd ter vervanging van de oorspronkelijke parkeerplaats op het maaiveld, die een onaangenaam aanzicht bood. Bovenop de parkeerkelder is een groen en landschappelijk dakpark gerealiseerd dat het gevoel van ‘wonen in het groen versterkt.

Opdrachtgever: OD75
Aannemer: Züblin
interieurontwerp: cepezedinterieur
landschapsontwerp: Karres en Brands
constructies: IMD Raadgevende Ingenieurs
bouwfysica & duurzaamheid: DGMR
installaties: Technion
advies hergebruik materialen: Repurpose
e&w-installateur: Envo Groep BV
staalconstructie: Bentstaal BV
gevels: Rollecate

Foto’s: Lucas van der Wee

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*