appartementen nieuwbouw energiekwartier

Inzending Berlagevlag: Energiekwartier Den Haag – Geurst & Schulze architecten

Het Energiekwartier grenst aan het Regentessekwartier, een woonwijk met een kenmerkende ‘Haagse architectuur’ uit het vierde kwart van de 19e eeuw. In deze wijk zijn veel herenhuizen gerealiseerd met rode baksteen en een bijzondere detaillering in overwegend neorenaissance architectuur. De inspiratie voor het nieuwe ensemble in het Energiekwartier komt voort uit deze wijk.

woontoren den haag

Het ensemble bestaat totaal uit vier bouwblokken, waarvan twee bouwblokken zijn gerealiseerd en het laatste bouwblok, op de plaats van de huidige uitvaart onderneming, pas later zal worden uitgewerkt. De bouwblokken liggen aan autoluwe buurtstraten, waarbij het parkeren wordt opgelost binnen de bouwblokken gelegen parkeergarages. In het midden tussen de bouwblokken ligt een ruitvormig binnenplein met herenhuizen, voorzien van begroeide witte pergola’s en balkons.

woongebouw den haag

Aan de Noordwest Buitensingel zijn 4-laagse herenhuizen gerealiseerd, die nu en dan voorzien zijn van een erker. In de tussenstraatjes zijn 3-laagse woningen gerealiseerd die eventueel zijn voorzien van een optionele dakopbouw. De gevels zijn uitgevoerd in rood en geel metselwerk, waarbij in bijzondere patronen de nestkasten voor vogels en vleermuizen zijn opgenomen.

Op de hoek nabij de brug is de 15 laagse woontoren De Regent gesitueerd, die in hoogte aftrapt naar de 4-laagse herenhuizen, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat. De markante woontoren, een baken voor de nieuwe buurt, is uitgevoerd in dezelfde rode en gele baksteen als de herenhuizen.

Architect: Geurst & Schulze architecten
Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Aannemer: Heijmans Bouw
Overige betrokken partijen: Zonneveld Ingenieurs (constructeur), Wolf Dikkens (adviseur /installaties/geluid/bouwfysica), HEK Installaties (installateur), Vesteda (afname huurwoningen/woontoren), Staedion (afname sociale huurwoningen)
Foto’s: Christiane Wirth

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*