futuristisch fietsparkeren onder kj-plein

Inzending Berlagevlag: Fietsparkeergarage Koningin Julianaplein – studiomarsman + Silo

In de fietsparkeergarage onder het Koningin Julianaplein voor het Centraal Station in Den Haag is het parkeren van je fiets een haast museale ervaring. Het onconventionele locatie-specifieke ontwerp van de stalling – de een na grootste van Nederland – zorgt voor meer comfort en het groter gevoel van veiligheid voor de duizenden dagelijkse gebruikers en promoot fietsen als een gezonde en duurzame manier van leven.

De stalling heeft ruimte voor ongeveer 8.000 fietsen en leenfietsen en is ontworpen om essentiële behoefte van fiets parkeren volledig te transformeren en een onverwacht prettige ruimtelijke ervaring te bieden. In plaats van een plek die je liever vermijdt, wordt het een niet-te-missen bestemming op zichzelf.

Fietsen uit het straatbeeld

Een goede aansluiting tussen fiets en trein is een onmisbare schakel voor het stedelijke mobiliteitsnetwerk. Bij stations in Nederland zijn de afgelopen jaren veel nieuwe fietsparkeervoorzieningen ontwikkeld, vaak ondergronds. Door het fiets parkeren uit het straatbeeld te halen, ontstaat een aangenamere openbare ruimte op het maaiveld. Echter, lage plafonds, weinig of geen toetreding van daglicht, een repetitieve indeling, lastige routing en een gebrek aan uitzicht op de omgeving maken ondergrondse stallingen meestal erg onaangenaam.

Gevoel van buitenruimte

Met een paar slimme architectonische maatregelen wordt in deze stalling een benauwd gevoel voorkomen en lijk je je te begeven in een futuristisch museum of een ruimtevaart-luchthaven. De afwerking van het plafond en de wanden maakt dat de ruimte als groter ervaren zal worden. Belijning op vloer en plafond zorgen voor een intuïtieve wayfinding. De van achteren verlichte geïllustreerde glazen wanden geven het gevoel van een buitenruimte, en maken van je fiets parkeren een museale ervaring.

Ondergrondse skyline

De eclectische architectuur van Den Haag vormt de basis voor het beeld dat de gehele stalling omsluit. Gevelelementen van bekende oude en nieuwe gebouwen zijn subtiel met elkaar verweven tot een ontzagwekkend stedelijk landschap; een lumineuze metamorfose, geïnspireerd door het werk van M.C. Escher. Als je erlangs fietst, word je deel van het weefsel van de stad. Heb je meer tijd? Dan ontdek je in de ondergronds skyline steeds meer verschillende Haagse iconen. De fietsparkeergarage is 1 juli 2020 in gebruik genomen. De definitieve uitgangen worden geïntegreerd in de bovengrondse bebouwing, naar ontwerp van Powerhouse Company. Met deze stalling biedt de Gemeente Den Haag een servicegerichte en toekomstbestendige oplossing die ook een belangrijke stimulans is voor het fietsgebruik door inwoners en bezoekers van de stad.

Opdrachtgever: DSO gemeente Den Haag
Aannemer: Mobilis
Overige betrokken partijen: adviesbureau DVP, ingenieursbureau ABT
Foto’s: Mike Bink

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*