Haal nu gratis HAACS poster&magazine met topfoto’s

Nieuwe zelfbouwkavels aan de Van Dijckstraat, Den Haag. ©2014 Christian van der Kooy

Auteur: Judith Schotanus

HAACS publiceert dit jaar een uniek poster&magazine. Nadat je de artikelen aan de ene kant gelezen hebt, kun je de foto aan de andere kant aan de muur hangen. Nieuwsgierig? Je kunt het magazine kosteloos ophalen op 21 juni van 10.00 tot 16.00 uur in Theater aan het Spui (Spui 187), waar de Dag van de Architectuur die dag een informatiepunt inricht.

Het HAACS poster&magazine staat in het teken van het thema van de Dag van de Architectuur: Mensen maken de Stad. Het gaat in op de tendens dat de ontwikkeling van de stad op een organische manier van onderaf plaatsvindt. Eén van deze posters bevat verder een selectie van de beste foto’s uit de digitale HAACS magazines die de afgelopen twee jaar verschenen. Ontwerp door Jantien Methorst en Rogier Rosema. Fotografie is van Christian van der Kooy en Johan Nieuwenhuize (beeldredactie).

Het dagelijks gebruik van de stad

Den Haag komt pas echt tot leven door de activiteiten van haar inwoners en bezoekers. Zonder mensen die door de straten lopen en fietsen of op een bankje zitten is de stad een kale verzameling gebouwen. Veranderingen in de omgeving beïnvloeden het gedrag van mensen. De opening van de Nieuwe Haagse Passage kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat winkelende mensen een andere route door het centrum kiezen. Het succes ervan hangt er mede van af, of Hagenaars het een prettig gebouw vinden en er graag doorheen lopen. In deze wisselwerking tussen de gebouwde omgeving en het dagelijkse gebruik spelen mensen een actieve rol in de beeldvorming van onze stad.

DunneBierkade©2014Studio_Johan_NieuwenhuizeHofje aan de Dunne Bierkade, Den Haag. ©2014 Johan Nieuwenhuize

Zelfbouw

Bewoners van Den Haag bepalen in toenemende mate ook zelf hoe gebouwen en de openbare ruimte eruit zien. Nu de gemeente veel minder actief is met grootschalige bouwplannen ontstaat er meer ruimte voor initiatieven van onderop en particulier opdrachtgeverschap. In het Oude Centrum knappen bewoners binnenterreinen op en organiseren er gezamenlijke activiteiten. En terwijl de bouw van een eigen huis een paar jaar geleden alleen nog was weggelegd voor een enkeling, is zelfbouw nu bereikbaar voor een grote groep mensen. Hoewel de zelfbouwers wel bepalen hoe hun huis eruit zal zien, kiest de gemeente de locaties, stelt de randvoorwaarden vast en bepaalt zo het type wijk dat ontstaat. De toekomstige bewoners hebben nog maar weinig invloed op de stedenbouwkundige plannen van de locaties voor particulier opdrachtgeverschap.

Tentoonstelling: Mensen maken de Stad

Mensen maken de Stad is ook het onderwerp van de pop-up tentoonstelling in de etalage van de Bijenkorf in de Grote Marktstaat. Te bekijken van 10 tot 22 juni. Samengesteld door hetzelfde team als het HAACS poster&magazine.

Leave a Comment

*