Inzending Berlagevlag: Amare – NOAHH i.s.m. JCAU en NL architects

Amare is een huis voor podiumkunsten, creatieve ontwikkeling, internationaal excellente programmering en congressen. Een groot deel van Amare is publiek toegankelijk en het gebouw biedt ongekend veel mogelijkheden in gebruik. Het is nu aan de gebruikers en de bewoners van Den Haag om zich het gebouw toe te eigenen.

Amare is het nieuwe onderkomen voor Stichting Amare, het Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentieorkest en het Koninklijk Conservatorium. Amare is gebouwd op de locatie van het oude Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Amare is stedenbouwkundig optimaal ingepast en vormt de ziel van het culturele hart van Den Haag waar ook het Theater aan het Spui, het Filmhuis, de Nieuwe Kerk, de Openbare Bibliotheek en het Atrium van het Stadhuis deel van uitmaken. Het vormt de voltooiing van de Haagse Loper die van het Centraal Station naar Spuiplein loopt.

Amare heeft een grote meerwaarde voor de levendigheid en het veelzijdige karakter van het centrum. Het is een gebouw waar 24/7 activiteiten kunnen plaatsvinden. Amare is een cultuurgebouw, uitnodigend voor bezoekers en inwoners, een creatieve broedplaats voor de gebruikers: een verrijking voor Den Haag.
De onderste lagen van het gebouw vormen een gastvrije passage waar iedereen zich vrij doorheen kan bewegen. Amare is een stedelijk ensemble dat door haar alzijdigheid de beleving van deze plek in Den Haag intensiveert en de aanhechting met de binnenstad en omliggende buurten verbetert.

Amare is eigenlijk een stad van grote gebouwen, met daartussen straten, stegen en pleinen. Naast de grote zalen zijn er vele kleinere studio’s, prachtige ruimtes waar je niet alleen kunt oefenen, maar ook een concertje of een optreden kunt geven. Uniek aan Amare is dat professionals en studenten samen in één gebouw zitten.
Amare brengt gebruikers en bezoekers op verschillende manieren bij elkaar. Interne verbindingen tussen de domeinen van het Koninklijk Conservatorium, het Residentieorkest en NDT maken spontane interactie mogelijk. Zo hebben de dansers van het NDT hun eigen Green Room van waaruit zij kunnen kijken naar het publiek dat binnenstroomt.

Het compacte gebouw heeft een ingetogen maar zelfverzekerd ontwerp met een beeldbepalende, ritmische gevel. De vanzelfsprekende continuïteit van het stedelijk weefsel is gerealiseerd door de gevel te openen ‘als een serie theatergordijnen’, met brede doorgangen van acht tot tien meter.

Amare heeft een BREEAM Excellent certificaat behaald. Amare heeft een grote flexibiliteit om toekomstige ontwikkelingen op te vangen. Amare is een ‘inclusief gebouw’, een gebouwd dat voor iedereen vrij toegankelijk is.

Architect: NOAHH | Network Oriented Architecture i.s.m. JCAU en NL architects
Opdrachtgever: gemeente Den Haag
Aannemer: Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser en Smit bouw)
Overige betrokken partijen: Installateur: HOMIJ Technische Installaties
Onderhoud: VolkerWessels Vastgoedbeheer
Constructeur: Aronsohn raadgevende ingenieurs (Rotterdam)
Akoestisch adviseur zaalakoestiek: Féderico Cruz Barney | Studio DAP (Parijs)
Installatie-adviseur: Ingenieursburo Linssen (Amsterdam)
Theateradvies: Theateradvies BV (Amsterdam)
Bouwfysica: LBP | Sight (Nieuwegein)
Duurzaamheid: LBP | Sight (Nieuwegein)
Foto’s: Ossip van Duivenbode | Katja Effting

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*