villa's in het landschap

Inzending Berlagevlag: Buitenvoorde De Coulissen – Leidschendam – Zeinstra Veerbeek Architecten

De Coulissen is de nieuwste kleinschalige woonbuurt in de Duivenvoorde Corridor met 10 villa’s van het gebied en ontwikkeld door Blauwhoed. Dit gebied transformeert van glastuinbouw naar een levendig groengebied waar de rijke cultuurhistorie terugkomt. Maximaal 15% van de kassencomplexen mag besteed worden voor bebouwing.

In een plan, zoals de Coulissen, waarin het landschap een grote rol speelt, is het zoeken naar een goede balans tussen architectuur en landschap. Binnen de randvoorwaarden zijn er 3 basistypen villa’s ontworpen die verschillen in volume en ontwerp, maar allemaal dezelfde sfeer en uitstraling geven zodat er een sterke samenhang ontstaat.

Om de verbintenis te zoeken tussen landschap en architectuur is het vertrekpunt van de
ontwerpen, zoals de landschappelijke context, ingetogen maar uitnodigend. De volumes zijn eenvoudig vormgegeven en de materialisatie kenmerkt zich door rustige natuurlijke tinten. Ondanks de eenvoudige vorm en het ingetogen kleurgebruik nodigen de villa’s uit door hun detaillering en verfijning.

Kenmerkend voor alle woningen zijn de relaties die gelegd worden met de omgeving. Aan de openbare kant, evenwijdig aan de weg of aan een zichtlijn, is de gevel meer gesloten. In lijn met deze meer gesloten gevel is een wand doorgetrokken om een privé ruimte te creëren. Daarnaast biedt deze zijde ruimte voor een inpandige berging en een plek om de auto uit het zicht te parkeren.

De gevels aan de landschapszijde zijn meer open. Door bijvoorbeeld overhoekse gevelopeningen te gebruiken, heeft men optimaal uitzicht op het landschap. Het terras, voorzien van pergola, is bij elke woning erg toegankelijk. Dit draagt bij aan de fysieke verbinding van binnen naar buiten. Omdat de scheiding tussen privé en openbaar erg klein is, zijn op een aantal plaatsen verticale lamellen toegepast. Buiten de luxe uitstraling geeft dit ook de mogelijkheid om glasvlakken te creëren aan openbare zijden en daglicht binnen te krijgen, zonder dat er direct zicht vanuit de straat in de woning is.

Elke woning is voorzien van een privacy muur die opgenomen in lijn met de gevel en het effect van het coulisselandschap te versterken. De pergola vormt samen met de muur en het terras een element aan de woning die de overgang naar binnen en buiten versterkt.

De horizontaliteit, welke aanwezig is in de daklijn van de woning is doorgevoerd tot in het landschapsontwerp. De privacy muur is opgebouwd uit een hoog gedeelte ter plaatse van het terras. Verder het landschap in is de muur lager.

Architect: Zeinstra Veerbeek Architecten
Opdrachtgever: Blauwhoed
Aannemer: Thuis in Bouwen
Overige betrokken partijen: Landschapsontwerp: Andrew van Egmond
Foto’s: Zeinstra Veerbeek Architecten

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*