woon zorg centrum zuidwest den haag ontwerp van Mourik

Inzending Berlagevlag: Woon- zorgcentrum Westhovenplein – architecten van Mourik

Op de plek waar een leeg schoolgebouw stond, zijn vijf woontorens gerealiseerd. Twee bevatten 64 levensloopbestendige woningen die door woningcorporatie Arcade worden verhuurd. Over de andere drie torens zijn 119 intramurale zorgeenheden verdeeld van zorgverlener Saffier. In de plinten van de drie torens van Saffier bevinden zich zorg- en welzijnsondersteunende faciliteiten zoals een restaurant, een kapper en fysiotherapie, die ook voor de wijk beschikbaar zijn. Het hart van het complex is de gemeenschappelijke binnentuin die alles verbindt en waar bewoners, medewerkers, bezoekers en wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Westhovenplein als integraal onderdeel van de wijk was het uitgangspunt. De school was één van de bijzondere plekken in deze Dudokwijk. Daarom mocht Van Mourik van de gemeente Den Haag iets bijzonders maken, zonder dat zij zich aan het stempelplan van Dudok hoefden te houden. De eerste actie was het weghalen van de weg die door het kavel liep. Dat gaf de mogelijkheid om een ensemble van vijf gebouwen te ontwerpen waarbinnen de tuin centraal staat. Niet een huis met een tuin, maar een huis in een tuin. Ze hadden daarvoor de metafoor van het kampvuur, de oeroude plek waar je eet, drinkt, lacht, je veilig en warm voelt en een plek van spiritualiteit. Geloof, fanfare en andere vormen van samenzijn zien we allemaal minder worden. Daar kan een goed doordacht ontwerp, dat verbindt, tegenwicht aan bieden.

Schouwspel van zichtlijnen

In de tuin zijn de vijf woonblokken niet orthogonaal maar gedraaid neergezet waardoor een interessant schouwspel van zichtlijnen is ontstaan. Door de gebouwen en gangen in de groepswoningen afgeronde hoeken te geven ontstaan interessante doorzichten en een ruimtelijke uitstraling. Er staan geen hekken om het complex. Lage gemetselde muren geleiden bewoners en bezoekers als vanzelf naar hun bestemming. Daarnaast fungeren de muren als zitplek.

Bij het ontwerpen is veel aandacht besteed aan materialen, kleur en de detaillering. De volumes worden geleed door de stapeling van verdiepingen expliciet te maken met gevelbanden. Hiervoor is een op maat gemaakte vormsteen toegepast. De borstweringen zijn laag gehouden zodat bewoners zittend, liggend en staand contact kunnen houden met de tuin en de omliggende wijk. Zo blijven ook minder mobiele bewoners zich verbonden voelen met hun omgeving.

Samen wonen, samen zorgen

De toename aan alleenstaanden en mensen met een hulpvraag neemt nog steeds toe. Architecten van Mourik voegt met dit ontwerp een nieuwe dimensie toe aan het thema samen wonen, samen zorgen. Hierbij is niet alleen gekeken naar het plan op zichzelf, maar ook naar de toegevoegde waarde voor de buurt. De plattegrondontwikkeling laat een verregaande flexibiliteit toe in de toekomst. De tuin als verbindend element verbeeldt niet alleen de ziel van het project, maar staat ook symbool voor een gezonde en leefbare woonomgeving.

detail met speciaal metselwerk westhovenplein door architectenbureau van Mourik

Opdrachtgever: Saffier en Arcade wonen
Aannemer: Stebru
Overige betrokken partijen: Syntrus Achmea
Foto’s: Arnoud Roelofsz Fotografie, architecten van Mourik

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*