kroon grotius torens van mvrdv met verspringende terrassen

Inzending Berlagevlag: Grotius Towers – MVRDV

De twee multifunctionele woontorens zijn ontworpen door MVRDV voor vastgoedontwikkelaar Provast. De torens zijn 120 en 100 meter hoog en bevinden zich aan de Grotiusplaats, op een steenworp afstand van station Den Haag Centraal en de Koninklijke Bibliotheek. Het complex met zijn opvallende kronen van gestapelde appartementen voegt nieuwe betaalbare huurwoningen toe op een zeer centrale plek in de stad en met een ov-knooppunt voor de deur; van de 655 appartementen zijn 114 bestemd voor sociale huur en 295 voor huur in het middensegment.

De Grotius-torens lopen naar boven toe uit in een landschap van gestapelde appartementen. Deze ‘kronen’ zijn al van verre zichtbaar en vormen een nieuwe architectonische blikvanger voor Den Haag. In een gebied waar elke meter slim moet worden benut, ontwierp MVRDV twee appartementengebouwen van in totaal 61.800 m2. Door de torens slim te snijden aan de voet, bleven doorgaande straten behouden, konden er nieuwe pleintjes worden gerealiseerd en bieden de torens wisselende perspectieven.

grotius towers van architectenbureau MVRDV naast tram

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de top van de torens: door ze aan de bovenzijde asymmetrisch te laten ‘afbrokkelen’, kon het kenmerkende landschap van gestapelde terrassen ontstaan, aan de zuidzijde meer dan aan de noordzijde. De kroon kreeg een extra accent, zowel in kleur als in materiaal. Voor de terrassen en de gevel is gekozen voor een duurzame bamboecomposiet. Het kleurverloop van het natuursteen – van beige voor de bovenste lagen naar antraciet voor de benedenverdiepingen – zorgt verder voor een zachte landing op het maaiveld.

uitzicht vanuit grotius tower mvrdv over Den Haag

Met zijn gevels van natuursteen en duurzame composiet bamboeplanken, gasloze woningen en circa 1.500 parkeerplekken voor fietsen naast 244 voor auto’s, zijn de Grotiustorens ook duurzaam. Bij het ontwerp is aandacht besteed aan energiezuinigheid in de vorm van goede isolatie en wtw-installaties. De torens zijn verder multifunctioneel: naast huurwoningen zijn er op de begane grond verschillende voorzieningen, van restaurants en cafés tot dienstverlening. Speciaal voor bewoners is een app ontwikkeld waarmee ze met elkaar in contact kunnen komen voor sport- of eetafspraken, wat de sociale cohesie zal bevorderen.

top met verspringende terrassen van woontoren ontwerp mvrdv in den haag

De twee torens staan niet op zich: ze vormen het startpunt van de make-over van het gebied ten oosten van Den Haag Centraal. Hierbij horen het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout. De Grotiustorens zorgen ervoor dat de openbare ruimte een nieuwe dimensie krijgt. Het project kan het begin vormen van een verdere verdichting en vergroening van dit deel van Den Haag.

Architect: MVRDV
Opdrachtgever: Provast
Aannemer: JP van Eesteren & Besix
Overige betrokken partijen: IMD Raadgevende Ingenieurs, Ingenieursburo Linssen, BBN, Peutz, Inbo
Foto’s: Daria Scagliola, Emmely van Mierlo

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*