woongebouw voor senioren de vroon in vroondaal

Inzending Berlagevlag: De Vroon – Vanschagen Architecten

In de nieuwbouwwijk Vroondaal-Zuid in Den Haag vormt De Vroon de sluitsteen. Dit levensloopbestendige woongebouw is ontworpen voor senioren, gebaseerd op een concept van collectief wonen. Het is een samensmelting van architectuur en woonconcept. Het vernieuwende concept van collectief wonen komt tot uiting in de plattegrond van het gebouw.

Het hart van De Vroon is een collectief binnenhof, omsloten door woningen. Op de eerste verdieping is een kloostergang de verbinding tussen de privéwoningen en de gemeenschappelijke daktuin. De dragende kolommen zijn cruciaal in deze overgang. De kloostergang wordt op de boven gelegen verdiepingen doorgezet en vormt de verbinding tussen individuele en collectieve ruimten. Door de riante breedte van de kloostergang kan deze op meerdere manieren gebruikt worden.

Het programma van De Vroon vormt een verrijking van de voornamelijk uit gezinswoningen bestaande wijk. Het concept van mild collectief wonen voor senioren biedt voorzieningen binnen een aangename en zelfstandige omgeving. Dit “fit-en-vitaal”-gebouw vult het gat tussen volledig zelfstandig wonen en het verzorgingshuis. Met een royale 230 vierkante meter aan collectieve ruimte kunnen bewoners samen de gewenste mate van (zorg)ondersteuning bepalen en deze collectieve ruimten verzorgen de overgang naar de wijk.

De architectuur van De Vroon legt verbinding met de omliggende wijk door de aansluiting op materiaal, kleur en detail. Het gebouw is trapsgewijs vormgegeven, waardoor het aan de zijde van de wijk aansluit bij diens schaal, terwijl het aan de andere kant uitgroeit tot een opvallende landmark, gericht op wijk en stad.

Architect: Vanschagen Architecten
Opdrachtgever: CoMaker, BergUnlimited en Van Wijnen Ontwikkeling
Aannemer: Van Wijnen Stolwijk
Overige betrokken partijen: Senior Service, Stadkwadraat BV., Smaak Vastgoed, Fakton, Van Wijnen, Stichting Wel Over Wonen, Team De Vroon, Gemeente Den Haag.
Foto’s: Stijn Brakkee

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*