kindcentrum in Vroondaal

Inzending Berlagevlag: Kindcentrum Vroondaal – KOW

Kindcentrum als onderdeel van de ‘ontmoetingsplaats’ Vroondaal

Voor het entreegebied van Vroondaal heeft KOW de ‘ontmoetingsplaats’ ontworpen. Juist in een nieuwe wijk is zo’n centrale plek belangrijk voor de sociale cohesie van de wijk. De ‘Vroondalers’ ontmoeten elkaar op het plein, bij de buurtwinkel, in de lunchroom en bij de huisartsenpost. Maar ook op de speelplaats van het Kindcentrum Vroondaal.

Kindcentrum Vroondaal
De entreezone van Vroondaal wordt gevormd door voorzieningencentrum Flair 10, het kindcentrum en het woongebouw met levensloopbestendige woningen. De brede school van 4.500 m2 bvo biedt onderdak aan 29 groepen primair onderwijs, een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en de speelplaats voor de buurt. De verschillende gebruikers werken intensief met elkaar samen en de ruimten worden gedeeld. Het gebouw is ingedeeld in clusters voor de verschillende leeftijdsgroepen met groepslokalen, speel- en leerpleinen en een sportzaal.

De relatief forse massa is verdeeld in verschillende gelijkwaardige volumes die ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Hierdoor ontstaat een openbaar schoolplein en een entreegebied voor de school. Het gebouw is alzijdig ontworpen en toont zich met transparante gevel aan de waterkant op de hoek van de Madepolderweg. De gebouwhoge transparante gevel ter plaatse van de aula geeft een doorzicht van de entree naar het achtergelegen Madesteinbos.

De verschillende verhoogde gevels geven het gebouw plasticiteit en mogelijkheid om de installaties van luchtbehandeling en de WKO op het dak uit het zicht te plaatsen. De sportzaal heeft geen blinde gevels. Aan de zuidwest gevel zijn er gangen en kleedkamers gesitueerd met gevelkozijnen. Aan de noordoost zijde sluit de sportzaal aan op de nieuwe, getrapte uitbreiding. De verschillende dakterrassen die hierdoor ontstaan worden gebruikt als buitenlokaal.

Moderne interpretatie van ´Haagsche Chique´
Het voorzieningencentrum en het Kindcentrum zijn in architectonische eenheid ontworpen in een hedendaagse interpretatie van de ´Haagsche Chique´ die kenmerkend is voor de wijk Vroondaal. De gevels hebben een duidelijke ritmiek van kozijnen en gevelvlakken met subtiele accenten in het warme gemêleerde metselwerk en zorgen daarmee voor een herkenbare entree van de wijk.

Demografische ontwikkelingen
De belangstelling voor het kindcentrum was zo groot dat het gebouw bij oplevering in 2022 al te klein was. In het ontwerp was hier al rekeningen mee gehouden door tijdelijke gevelafwerking en portaalspanten. In 2023 de tweede fase gerealiseerd met een extra 580 m2 verdeeld over twee verdiepingen met 6 lokalen en een leerplein. Nu is het kindcentrum écht klaar en biedt het opvang en onderwijs aan 675 kleine Vroondalers.

Architect: KOW, architect Dennis Voskuil
Opdrachtgever: gemeente Den Haag, SCOH en Gro-up (Triodus)
Aannemer: Vink+Veenman
Overige betrokken partijen: Buro Broersma (constructie), BGSV (stedenbouwkundig), DGMR (bouwfysisch)
Foto’s: Bas Gijselhart BASE PHOTOGRAPHY

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*