appartementen stadhoudersplantsoen

Inzending Berlagevlag: Stadhoudersplantsoen – Geurst & Schulze architecten

Het Stadhoudersplantsoen ligt in de wijk Zorgvliet, dat In het verleden een landgoed rondom de boerderij van Jacob Cats was. Na de wederopbouw verrezen er hoge langwerpige kantoorgebouwen, op basis van het stedenbouwkundig plan van Dudok. Het appartementencomplex, dat gebouwd is op de parkeergarage van een voormalig politiebureau, sluit met zijn architectuur en bouwvolume aan op de gebouwen langs de President Kennedylaan.

Horizontale lijnen

Het woongebouw telt acht verdiepingen, waarvan de bovenste twee lagen zijn vorm gegeven met een set-back. De gevel kent een heldere opbouw van horizontale gevelbanden met verspringende balkons en een repetitie van smalle penanten. Het kleurgebruik is terughoudend met een lichtgrijze baksteen in combinatie met licht voegwerk. De horizontale gevelbanden worden bestaan uit blauw-grijs betonnen waterslagen en lateien.

Wonen aan de straat

De voortuin is een zorgvuldige overgang van openbaar naar privé. Door middel van hellingbanen langs de voortuinen wordt het hoogteverschil overbrugd tussen het trottoir en het niveau van de begane grond. De haagbeplanting rondom de terrassen aan de voorzijde en tuinen aan de achterzijde waarborgen de privacy van de bewoners. De woningen zijn ontsloten door middel van een kern met trappenhuis en liften, die in het midden van het gebouw is gesitueerd. De begane grondwoningen, op de hoeken aan de voorzijde, zijn voorzien van een eigen voordeur met opgang aan de straat.

Opdrachtgever: Stadhoudersstaette BV (samenwerking van Gemini Development en NU Projectontwikkeling)
Aannemer: Vink Bouw
Overige betrokken partijen:
Projectmanagement B3 Bouwadviseurs
Bureau Broersma BV
Wolf + Dikken BV
Foto’s: René de Wit

NB. Dit project is ingezonden buiten mededinging omdat de architect deel uitmaakt van de jury voor de Berlagevlag 2021. Alle inzendingen geven samen een interessant overzicht van wat er is gebouwd in Den Haag tussen 2018 en april 2021. Bekijk hier> alle inzendingen.

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*