appartementen in Laakhaven den haag

Inzending Berlagevlag: Vijverhof – KOW

Stedelijke verdichting met 3 woonblokken
Plan Vijverhof is een ontwikkeling van de combinatie Ten Brinke en Plegt Vos en omvat drie woonblokken: het Entreegebouw, het Bruggebouw en de Leemanstoren. Het project op de Caland Campus past in de Haagse ambitie om het voormalige havengebied te transformeren naar een aantrekkelijk stedelijk gebied, met volop ruimte voor wonen, werken en ontspannen en een interessante plek voor pioniers, starters en studenten. In het stedenbouwkundige ontwerp van KOW ontstaat een levendige verbinding tussen de Haagse Hogeschool, het openbaar vervoer knooppunt op het Leeghwaterplein, het Mondriaan College en de Megastores.

balkon van appartement

Betaalbare studenten- en huurwoningen
In het Entreegebouw van 8 verdiepingen bevinden zich 56 appartementen en twee commerciële ruimten van totaal 235 m². Het Bruggebouw van 10 verdiepingen telt 99 corridor appartementen. Het Bruggebouw is met een overspanning van 24 meter over de ingang van de bestaande ondergrondse Q-Parkgarage heen gebouwd. De horizontale geleding van het gebouw benadrukt die overspanning. De woningen variëren in omvang van 48 m2 tot 82 m2 en hebben eigen balkons. Beide gebouwen zijn afgenomen door Altera Vastgoed en bieden betaalbare huurwoningen voor starters en young professionals.

In de 70 meter hoge Leemanstoren bevinden zich 481 studentenwoningen voor DUWO. De studio’s van 24 m2 hebben een eigen badkamer en keuken, in de plint van het gebouw is ook een common room en wasserette. KOW ontwierp ook het paviljoen tussen de Leemanstoren en het Entreegebouw om een goed antwoord te geven op de berging van de grote hoeveelheid fietsen. De drie gebouwen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en collectief aangesloten op het Haagse warmtenet.

toren met studentenwoningen

Stoere architectuur
De stoere architectuur van plan Vijverhof past in de grootstedelijke omgeving van het voormalige havengebied Nieuw Laakhaven. De Leemanstoren en het Entreegebouw zijn in eenheid ontworpen in hetzelfde gevelritme en met dezelfde materialen en kleuren. Het Bruggebouw sluit qua materiaal, kleur en horizontale belijning aan bij het gebouw van de Haagse Hogeschool. KOW besteedde veel aandacht aan de detaillering van de gevels en de afwerking. Zo zorgen de zorgvuldig vormgegeven witte accenten bij de kozijnen van de Leemanstoren voor een mooi visueel effect, waarbij de witte details van de bovenste verdiepingen het gebouw lijken te bekronen.

Architect: KOW, architect Dennis Voskuil
Opdrachtgever: Ten Brinke Slot Projectontwikkeling BV en Plegt Vos Bouwgroep, afnemer DUWO (Leemanstoren), Altera Vastgoed (Entree- en Bruggebouw)
Aannemer: Plegt Vos (Leemanstoren) en Ten Brinke (Entree- en Bruggebouw)
Overige betrokken partijen: Van Rossum (constructie), W/E adviseurs (installaties), Buro Bouwfysica, Nieman, Peutz, gemeente Den Haag
Foto’s: Bas Gijselhart BASE PHOTOGRAPHY

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*