wonen aan het strand nieuw kijkduin

Inzending Berlagevlag: Poniënte, Vendaval, Gregale in Nieuw Kijkduin – KOW

Direct aan het strand ondergaat Kijkduin een metamorfose. De badplaats wordt een all-season-badplaats waar wonen, winkelen, uitgaan en recreatie samenkomen. Op de plaats van de verouderde bebouwing worden door Fred Developers en Boele & van Eesteren gefaseerd 266 appartementen, 17.000 m2 badplaatsvoorzieningen en een parkeergarage met 620 parkeerplaatsen gerealiseerd.

365 dagen vakantie in Nieuw Kijkduin

Door het toevoegen van een sterk woonprogramma en meer variatie in voorzieningen wordt de levendigheid van de Haagse badplaats vergroot en hebben bewoners en bezoekers 365 dagen per jaar het vakantiegevoel.

Nieuw Kijkduin onderscheidt zich door een goed doordacht en uitgewerkt stedenbouwkundig en architectonisch totaalconcept. Het geheel is als eenheid ontworpen; van de positie van de gebouwen tot de breedte van de straten, de vormen van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte. De zeven woongebouwen zijn ontworpen in een ‘badplaatsarchitectuur’ met elk een eigen uitstraling zoals je die terugziet in historische badplaatsen langs de Europese kust.

Om aan te geven dat er ‘een nieuwe wind waait’ door Kijkduin zijn de namen van de appartementsgebouwen geïnspireerd op windsoorten rond de Middellandse Zee: Poniënte, Vendaval, Gregale, Tramontana, Levanter, Sirocco en Lombarde.

natuurlijk. stedelijk. leven.

KOW heeft in samenwerking met TconcepT, Jan des Bouvrie en Piet Boon de eerste drie gebouwen van Nieuw Kijkduin ontworpen volgens ons concept van ‘natuurlijk. stedelijk. leven’. Met een architectuur die verbindt en voelt als een tweede natuur.

Het materialenpalet is afgestemd op de kleur van strand en schelpen. Hiermee nestelen de gebouwen zich in de duinen. Poniënte, Vendaval en Gregale zijn elk ontworpen met een eigen uitstraling, maar vormen door gebruik van het hetzelfde lichte palet ook een eenheid. Het stoere materiaalgebruik en de verticaliteit geven de gebouwen robuustheid, terwijl door de hoge raamopeningen en plasticiteit het ontwerp ook lichtvoetig is.

Golvende hoeken

De gebouwen staan op een sokkel, een ‘vergrootte voet’ op de begane grond met daarin ruimte voor horeca en winkels. De bovenste woonlagen liggen iets terug. Het zorgt ervoor dat het gebouw de juiste proporties heeft en levert daarnaast geweldige terrassen op waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt. De opbouw en de dakranden zijn op de hoeken geaccentueerd door uitkragende balkons en overstekende dakranden. De entrees zijn in het ontwerp verticaal geaccentueerd.

Aan de boulevard verwijzen de golvende hoeken van Poniënte naar de duinen en de zee en sluiten aan op het ontwerp van het vernieuwde Atlantis Hotel en de inrichting van het Deltaplein.

Wonen, winkelen en genieten

Het programma van Poniënte bestaat uit 28 luxe koopappartementen met in de tweelaagse plint 3.600 m2 winkels en horeca. De geschakelde blokken Vendaval en Gregale aan de promenade bieden ruimte aan 80 huurappartementen met in de gedeelde plint een COOP supermarkt van 1.000 m2 en foodmarket ‘Daily Taste’ van 1.400 m2.

In een mediterrane sfeer wandel je hier langs verschillende kramen met verse producten en diverse horeca. Het door TANK ontworpen interieur van de Daily Taste sluit naadloos aan op het concept van Nieuw Kijkduin. Living the good life by the sea.

Opdrachtgever: Fred Developers
Aannemer: Boele & van Eesteren
Jan des Bouvrie (mede architect Poniënte), Piet Boon (mede architect Poniënte), TconcepT (sedenbouwkundig concept en mede architect Poniënte), TANK (Daily Taste), West 8 (openbare inrichting)
Van Rossum (constructie), Innax (installaties), Nieman (bouwfysisch), Spark (parkeren), ABT (bestek), Seconed / Basalt (bouwbesluittoets)
Foto’s: Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*