gevel van kindcentrum de diamant

Inzending Berlagevlag: Kindcentrum Diamant – Geurst & Schulze architecten

Het Kindcentrum Diamant is gelegen in de groene wijk Mariahoeve tussen de Diamanthorst en het wijkpark de Horst. De nieuwbouw sluit aan op het bestaande Diamant College en behelst een basisschool met gymzaal, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal.

De leeromgeving is uitgezet in domeinen waarin kinderen van verschillende leeftijden en leerkrachten één groep vormen binnen gemeenschappelijke leerruimten waarin verschillende manieren van leren mogelijk zijn. Het toepassen van een stalen skeletstructuur maakt een vrij indeelbare plattegrond mogelijk en draagt daarmee bij aan de open structuur van de leerpleinen. De gesloten functies als sanitair en bergingen zijn als aparte units ontworpen en strategisch in de plattegrond geplaatst om de leerpleinen van een functionele barrière te voorzien.

Het materiaalgebruik voor het interieur kenmerkt zich door blank houten afwerkingen, behang met natuurlijke motieven en vrij hangende plafondeilanden.
De centrale speelhal in het hart van de school heeft een vide waardoor het de fysieke en visuele verbinding vormt tussen de verschillende domeinen. Daklichten in deze ruimte zorgen voor extra lichttoetreding tot in het de kern van het gebouw. De trappen in het verlengde van de hoofdentree vormen de hoofdverbinding tussen de verschillende verdiepingen. Het optillen van de gymzaal zorgt voor meer onderwijsfuncties op de begane grond en behoud het open karakter in de plint. De verlaagde speelzone en muzieklokaal onder de gymzaal zijn multifunctioneel te gebruiken.

De gevel wordt gekenmerkt door open en gesloten metselvlakken in een heldere ritmiek. Deze visueel zware gemetselde penanten, uitgevoerd in een geel-brons genuanceerde baksteen, worden beëindigd met horizontale betonnen banden en luifels. De betonbanden van de nieuwbouw en het Diamant College lopen visueel door en dragen bij aan een zorgvuldige aansluiting tussen de twee gebouwen. De openingen tussen de penanten zijn ingevuld met houten kozijnen en bijzondere metselwerkverbanden. Typerend voor het gebouw zijn de luifels aan de dakrand die zorgen voor een overdekte speelruimte en accentueren de gebouwentrees.

De samenhang tussen de buitenruimte en het gebouw is gewaarborgd door het afstemmen van de verharde speelzones op de positie van de luifels en het aftrappende gebouwvolume. De speelzones zijn onderling met elkaar verbonden door het gebruik van doorlopende paden in een afwijkende kleur betontegel.

Architect: Geurst & Schulze architecten
Opdrachtgever: Stichting Lucas Onderwijs Den Haag en gemeente Den Haag
Aannemer: Blanksma Bouw
Overige betrokken partijen: IMd (constructeur), Vintis Zoetermeer (adviseur /installaties/geluid/bouwfysica)
Foto’s: Stefan Müller (interieur)

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*