cpo project laakhaven

Inzending Berlagevlag: CPO Laak33 – Köstüre Design

Het project Laak33 is een project dat via Collectief particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is gerealiseerd in Laakhaven West – Waldorpstraat in Den Haag. De bouwkavels zijn onderdeel van de herontwikkelingsvisie “Mijn eigen stukje Den Haag” van de gemeente Den Haag. De stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn vastgelegd in het Kavelpaspoort.

Het ontwerp van het gebouw Laak33 is ontstaan door het samenvoegen van de bouwkavels 10, 11 en 12. Het programma van eisen was voor elk kavel hetzelfde. Op de begane grond een bedrijfsruimte en op de verdiepingen appartementen met respectievelijk drie en vier kamers. Door het samenvoegen van de drie kavels is het mogelijk geworden om ongeveer 900m2 bedrijfsruimte, 20 appartementen en 32 parkeerplaatsen te realiseren.

Intrigerend met een vleugje statigheid

LOCATIE: Het gebouw ligt op een goed zichtbare locatie in Den Haag. Vanuit de trein, tram, bus, auto groet het gebouw dagelijks duizenden mensen. Het streven was op deze locatie een intrigerend, elegant en modern gebouw met een vleugje statigheid te ontwerpen. Dit was ook in lijn met de wens van de opdrachtgevers. Zij wilden een gebouw realiseren dat zich zal onderscheiden van de overige bebouwing in de buurt.

ONTWERP: Om het menselijke schaal in het ontwerp terug te brengen is ervoor gekozen om de gevel uit verschillende materialen te laten ontstaan. De plint is een krachtig basement uitgevoerd in een donkere gevelsteen. Het vier lagen tellende woonblok is daarentegen uitgevoerd met witte grote aluminium gevelpanelen. Op de gevel van de woningen is een combinatie gemaakt van horizontale en verticale geleding en diepe neggen. Dit zorgt voor een krachtige ritmiek in de gevel. Het uitstekende volume op de vierde verdieping markeert de hoek en is kenmerkend voor het gebouw. De verdieping hoge kozijnen met veel glas erin zorgen voor een prachtig uitzicht. Het volume tussen de plint en het woonblok -waarin de buitenbergingen gesitueerd zijn- is uitgevoerd met witte gevelsteen.

Parkeerdek tussen bedrijfsruimten en appartementen

PARKEREN: De bedrijfsruimte is gesitueerd op de begane grond met twee toegangen aan de Waldorpstraat. De benodigde parkeerplaatsen zijn op de begane grond en op de 1e verdieping gerealiseerd. De toegang naar het parkeerdek is aan de Verisstraat gesitueerd. Met een hellingbaan kunnen de bewoners en bezoekers het parkeerdek bereiken. De ruimtes onder de hellingbaan zijn gebruikt voor het realiseren van parkeerplaatsen en voor opslagruimte voor de commerciële ruimte. Naast de entree van de stallingsgarage bevindt zich de hoofdentree van de woningen. Voor de bewoners die op het parkeerdek geparkeerd hebben bestaat de mogelijkheid om het trappenhuis via de eerste verdieping te betreden. De buitenbergingen van de woningen bevinden zich ook op de eerste verdieping.

Opdrachtgever: Laak33
Aannemer: Laak33
Foto’s: Fevzi Köstüre

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*