appartementen naast de vuurtoren van scheveningen

Inzending Berlagevlag: Lumen – OZ

Het nieuwe woongebouw Lumen maakt deel uit van de kuststrook van Scheveningen. De herontwikkeling van deze voormalige kantoorlocatie tot woongebied is onderdeel van het Masterplan Scheveningen-Kust. Hiermee wil Gemeente Den Haag de kust een mondaine sfeer geven. Om dit doel te bereiken, wordt de woningvoorraad flink uitgebreid en een centraal stedelijk woonmilieu gecreëerd.

Mensen van binnen en buiten Scheveningen bij elkaar brengen is dan ook het doel van dit nieuwe woonproject. Het resultaat is een open gebouw, dat zich afzet tegen de gesloten architectuur die kenmerkend is geworden voor de Nederlandse kust. Doordat de bovenste verdiepingen aan de zeezijde in drie stappen teruglopen, is het zicht op de monumentale vuurtoren verbeterd.

Lumen bestaat uit 69 appartementen in 35 verschillende typen, variërend van 60 tot 260 m2, exclusief buitenruimte. Er zijn studio’s, lofts, hoekappartementen en drie- en vierkamerappartementen. De helft van de appartementen heeft uitzicht op de kust, de andere helft kijkt uit over land. De studio’s, lofts en appartementen combineren een hoog comfort met een riant uitzicht.
Het leven met wind, zand en zout vraagt veel van de gevel en het glas. OZ heeft de gevel daarom samen met de natuur ontworpen. De bakstenen zijn bedekt met een lichte zandlaag, en krijgen zo een natuurlijke uitstraling. De gevel kleurt bovendien mee met het strand tijdens zonsopkomst en zonsondergang.

Het interieur bestaat eveneens uit natuurlijke materialen, in lichte kleurtinten. Hout dat verweerd lijkt door de zon en de buitenlucht. Lumen heeft een twinkeling op de gevel, maar verder is het ontwerp nautisch en ruig: geen strak gestucte wanden, glad gelakt hout en beton zonder haarscheurtjes, maar ruw en mooi imperfect. Landschapsarchitect Flux heeft de terrassen op de begane grond bekleed met duingras en duinrozen, voor een natuurlijke overgang met het duinlandschap.
Lumen beschikt daarnaast over een gemeenschappelijke loungeruimte met uitzicht op zee. Zo kunnen de mensen die aan de landzijde van het gebouw wonen ook genieten van het zeezicht. TANK heeft de lounge zo ingericht dat, indien nodig, alle bewoners samen kunnen zitten. Bijzonder is ook dat surfers niet nat en vol zand naar hun appartement komen, maar dankzij een speciale ingang beneden kunnen douchen, zich omkleden en hun board en wetsuit opbergen in een berging.

Architect: OZ
Opdrachtgever: Kondor Wessels Vastgoed
Aannemer: Veluwezoom Verkerk Bouw B.V.
Overige betrokken partijen: TANK, Flux landscape architecture
Foto’s: Valentijn Kortekaas

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*