balie met mos interieur voedingscentrum

Inzending Berlagevlag: Voedingscentrum – LIAG architecten en bouwadviseurs

De nieuwe kantoorruimte van het Voedingscentrum is circulair ingericht, flexibel en toekomstbestendig. De werkomgeving stimuleert en faciliteert een gezonde leefstijl bij werknemers. Een omgeving die uitnodigt en het makkelijker maakt om gezond en actief bezig te zijn.

Circulair bouwen

Het Voedingscentrum informeert consumenten over duurzame voedselkeuzes. Een onderdeel daarvan is het tegengaan van voedselverspilling. In de lijn van deze activiteit past het circulair bouwen uitstekend. De toegepaste materialen zijn hergebruikt, alle elementen zijn makkelijk te onderhouden en te verplaatsen. Al deze materialen of elementen zijn bovendien te recyclen of te reproduceren aan het einde van hun levenscyclus of krijgen een nieuwe functie. Op de vloer ligt hier daarom “tapijt met ervaring”. Het meubilair is vervaardigd van materiaal dat eerst keukens liet schitteren op beurzen. De basis van de nieuwe kantooromgeving is een ‘casco’ gehuurde ruimte, verdeeld over twee verdiepingen.

Gezonde en groene werkomgeving

Het ontwerp van LIAG draagt op vele manieren bij aan het realiseren van een gezonde en comfortabele werkomgeving. De indeling van het gebouw stimuleert om te bewegen, elkaar te ontmoeten en om afwisselend staand en zittend te werken. Een ‘loper’ verbindt de verschillende type werkplekken – de ultieme stilteplek of een flexibele werkplek, afhankelijk van de werkzaamheden van die dag – én werknemers. Het interieur heeft een groene en ‘foody’ uitstraling gekregen. Sfeerbeelden met gezonde voeding en lampenkappen gemaakt van paddenstoelen zijn hier opgehangen. Het gebruik van schadelijke stoffen voor het milieu is hierbij vermeden.

Een organisatie in verandering

Het Voedingscentrum wil in de toekomst consumenten actiever meenemen in de wereld van gezonde, veilige en duurzame voeding. De centrale ontmoetingsruimte is daarom multifunctioneel inzetbaar. Naast een ruimte om te lunchen, is deze ruimte ook geschikt voor de organisatie van lezingen en workshops. De nieuwe kantoorruimte geeft de organisatie een frisse start en nieuw elan. De werkomgeving is zo ingericht dat gezond, veilig en duurzaam gedrag vanzelfsprekend, bereikbaar en begrijpelijk is voor iedereen.

Opdrachtgever: Stichting Voedingscentrum Nederland
Aannemer: LIAG architecten en bouwadviseurs
Bouwadviesbureau van der Ven te Ridderkerk (constructeur),
Martinu te Ridderkerk (e-installatie),
A. de Jong te Schiedam (w-installatie),
van Pommeren te Veenendaal (hekwerken),
Meerbouw Rotterdam te Rotterdam (timmerwerken),
’t nieuwe Ambacht te Hendrik Ido Ambacht (schilderwerken),
A&M Recycling,
Qbiq Wall Systems
Foto’s: Mart Stevens

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*