Inzending Berlagevlag: Hellasduin – Abels & Partners Architecten

Op een mooie plek bij de duinen is een plan ontwikkeld in een CPO constellatie (collectief particulier opdrachtgeverschap) voor 42 appartementen in twee urban villa’s. Dat gebeurde op een gevoelige plek in een buurt die intensief wil meepraten over het te bereiken resultaat. Elke belangrijke ontwerpkeuze werd telkens uitgebreid met de leden van de kopersvereniging besproken en zonodig bijgesteld.

Dat vereist veel diplomatie, doorzettingsvermogen en overtuigingskracht. In een zeer uitdagend en leerzaam proces bouwde Abels & Partners samen met de 42 opdrachtgevers een mooi complex van luxe appartementen in modern klassiek idioom met referenties aan de Nieuw Haagse School in haar architectuur.

woongebouw Hellasduin geïnspireerd op de Nieuwe Haagse School stijl

Om goed in te kunnen spelen op de wensen van elke individuele bewoner is er in de alzijdige gebouwen een breed scala aan vormen en formaten voor de appartementen gerealiseerd: van compacte twee kamer-appartementen van 75 m2 tot luxe penthouses van 200 m2. Elke woning beschikt over een grote buitenruimte en daarnaast over één of twee parkeerplekken en een berging in de ondergrondse parkeergarage. Al deze woningen zijn vervolgens geheel naar eigen smaak ontworpen en ingericht in samenwerking met de architect, door middel van 42 individuele ontwerpsessies met elke toekomstige bewoner.

Deze verscheidenheid aan de binnenzijde wordt aan de buitenzijde samengebracht door repeterende ornamentale gevels in baksteen die aansluiten bij de architectuur in de omringende woonwijk. De riante balkons en (dak-)terrassen worden omsloten door glazen balustraden, waarop een speciaal ontworpen kunstwerk is geprojecteerd, gemaakt door beeldend kunstenares Hieke Luik.

De appartementen kijken uit over een glooiende landschapstuin met duingrassen en bloemen, die over de gedeelde ondergrondse parkeergarage wordt gedrapeerd. Het ensemble van de twee kleurrijke vrijstaande torens, omgeven door zand en groen vormt zo een natuurlijke overgang van woonwijk naar zee.

Architect: Abels & Partners Architecten
Opdrachtgever: Kopersvereniging Hellasduin (CPO)
Aannemer: Bolton bouw
Overige betrokken partijen: Broersma Ingenieurs (adviseur constructie), Studio Huijgens, Liesbeth Janson (procesbegeleider, projectadviseur), SmartcityPro, Peter Pronk (project- & financieel adviseur), Boom – Droge (duurzaamheidsadviseur), Ontwerpburo van der Vlugt (adviseur installaties), Nieman (adviseur brandveiligheid), House of Green (ontwerp landschap), Allure tuinen (uitvoering landschap)
Speciale dank aan de kopersvereniging Hellasduin en voorzitter Irene van Geest voor de zeer aangename samenwerking en het organiseren van een voorbeeldig CPO-project.
Foto’s: Luuk Kramer

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*