Inzending Berlagevlag: Boekweitkamp fase 1 – Geurst & Schulze architecten

Op een bijzondere locatie, waar voorheen de brandweerkazerne stond, zijn 36 sociale huurwoningen gerealiseerd. Binnen het gebied ligt de watergang Schenk, onderdeel van een ecologische verbindingszone. Deze ecologische zone wordt versterkt én er worden in totaal 76 nieuwe huurwoningen gerealiseerd in twee bouwfasen. Bij deze ontwikkeling is rekening gehouden met mens én natuur. De 36 huurwoningen in fase 1 hebben een gebruiksoppervlak van 54 tot 62 m2 en worden door Haag Wonen verhuurd als sociale huurwoning.

Bij het ontwerp van de woningen was een belangrijk uitgangspunt dat het ontwerp in de omgeving en het ecologisch gebied zou passen. Geurst & Schulze architecten heeft eerder gebouwen in Mariahoeve ontworpen en is hierdoor goed bekend met de buurt, de bewoners en de omliggende architectuur.

Aansluiten bij de natuur

Aansluitend bij het karakter van Mariahoeve zijn de woningen ontworpen als een ensemble van drie vrijstaande alzijdige gebouwen in het groen. De ruimte tussen de gebouwen is autovrij en open voor de buurt als route naar het wandelpad langs de Schenk. In de zorgvuldig gedetailleerde gevels zijn nestkasten opgenomen voor verschillende vogelsoorten en vleermuizen. Door de toepassing van baksteen in combinatie met hout in aardse kleuren, wordt aangesloten bij de omliggende natuur en de kenmerkende architectuur van Mariahoeve.

Opdrachtgever: Heembouw Wonen
Aannemer: Heembouw
Overige betrokken partijen: Buro Beuk (landschapsontwerp)
Foto’s: Geurst & Schulze architecten

NB. Dit project is ingezonden buiten mededinging. De architect maakt deel uit van de jury voor de Berlagevlag 2021. Alle inzendingen geven samen een interessant overzicht van wat er is gebouwd in Den Haag tussen 2018 en april 2021. Bekijk hier> alle inzendingen.

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*