toren van oud in avondlicht

Inzending Berlagevlag: Toren van Oud – ArchitektenKombinatie Bos Hofman en Archipelontwerpers

Fier en glanzend staat de slanke Toren van Oud tussen de karaktervolle gebouwen in Zorgvliet: het World Forum The Hague, het Kunstmuseum Den Haag, Interpol en ambassades. In de periode 2018 tot 2020 onderging de toren een ingrijpende transformatie, waarbij de volledige gevel werd vervangen en twee bouwlagen werden toegevoegd. Met grote zorgvuldigheid heeft het bouwteam de oorspronkelijke verhoudingen en architectuur van dit ontwerp uit 1961 van J.J.P. Oud vertaald naar een gebouw waarmee nu – voor het eerst in het bestaan – een gezonde exploitatie als full service appartementengebouw kan worden gevoerd.

toren van oud na renovatie

Baken in de skyline

De bijna minimalistische verschijning van de Toren van Oud is al meer dan vijftig jaar een herkenbaar baken in de skyline van Den Haag. Met de driehoekige plattegrond en het kleurenpalet met gele bakstenen en metalen kozijnen is het gebouw een krachtig en gekoesterd element in het stadsbeeld en de stedenbouwkundige compositie. Bij de ontwikkeling van nieuwe plannen voor de toren bleek dit gegeven doorslaggevend. Eerdere pogingen om de toren te vervangen door een nieuwe constructie met hetzelfde silhouet werden afgekeurd: de architectuur van de Toren van Oud is het verbindend element.

Onbestemde toekomst

Toen Westend Management en Van der Vorm Vastgoed in 2017 de Toren van Oud in hun portefeuille trokken, was het woord ‘sloop’ al met grote regelmaat gevallen. Sinds de oplevering in 1967 is geworsteld met de exploitatie. Gebouwd als functionele omhulling van de schoorstenen van de energiecentrale van het naastgelegen congrescentrum en met de bestemming ‘logiesgebouw’ is de toren onder meer gebruikt als kantoor en studentenhuisvesting. Maar de vloeren waren ook lange perioden leeg. Een nieuw, gedegen exploitatiemodel was de enige manier om de toren te kunnen behouden.

interieur toren van oud appartement

Minutieus gedetailleerd

Meer ruimte, beter indeelbare vloeren: om de slagingskans van een nieuw exploitatiemodel te vergroten waren drastische veranderingen nodig. Het bouwteam verzon een uitermate vernuftig plan om deze wensen te verwezenlijken en tegelijkertijd het aanzicht en karakter van de Toren van Oud te behouden. De oorspronkelijke constructie kreeg een nieuwe, wijdere ‘jas’: een voorzetgevel in de vorm van een staalconstructie met geprefabriceerde gevelpanelen. Het vloeroppervlak per verdieping werd met twintig procent vergroot en het gebouw kreeg twee extra bouwlagen. Minutieus hebben de architecten een gevelcompositie gemaakt die in verhoudingen, materialen en detaillering een kopie is van het oorspronkelijke ontwerp en die tegelijkertijd voldoet aan hedendaagse eisen.

Magnifiek uitzicht

Verdiepingsvloer voor verdiepingsvloer is de oude gevel verwijderd en de nieuwe staalconstructie geplaatst. De transformatie was een bouwlogistieke uitdaging, waarbij alle bouwpartners het uiterste van hun kunnen hebben moeten laten zien. Voor alle betrokkenen was de samenwerking van grote betekenis, juist doordat veel werd gevraagd van hun vakmanschap. Het resultaat mag er zijn: de Toren van Oud straalt als nooit tevoren. En wat nog mooier is: de toren is volledig in gebruik. Vanaf de oplevering in september 2020 zijn alle short stay appartementen continu verhuurd geweest en niet alleen vanwege het comfort van de luxueus ingerichte woningen. Ook het jaloersmakend uitzicht is voor de toekomst behouden.

Opdrachtgever: Van Der Vorm Vastgoed
Aannemer: Westend Management
Overige betrokken partijen: Bureau Broersma Ingenieurs en Bouwadvies; GS-Consultancy; Valstar Simonis; Red Betonbouw; Studio Bouwhaven; Wienerberger Nederland
Foto’s: Lightside Creative Communication en Peter van Oosterhout fotografie

NB. Dit project is ingezonden buiten mededinging omdat de architect deel uitmaakt van de jury voor de Berlagevlag 2021. Alle inzendingen geven samen een interessant overzicht van wat er is gebouwd in Den Haag tussen 2018 en april 2021. Bekijk hier> alle inzendingen.

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*