erasmusveld woongebouw door studio Ard Hoksbergen

Inzending Berlagevlag: Leyhof – Studio Ard Hoksbergen i.s.m. Workshop Architecten

Leyhof is een zeer duurzaam woongebouw in de nieuwe Haagse wijk Proeftuin Erasmusveld. Het geeft vorm aan de wens om gezond en bewust te leven.

Proeftuin Erasmusveld is een wijk die op alle fronten klaar is voor de toekomst. Centraal staan de pijlers klimaat en landschap, energie, mobiliteit, samenleven en gezondheid. Voor Leyhof, het eerste op te leveren woongebouw in de wijk, selecteerde ontwikkelaar BPD via een prijsvraag een jong ontwerpteam. Dat gaf op een vernieuwende manier vorm aan het thema ‘Bewust Anders Wonen’.

Leyhof is een groene en bijzondere woonomgeving geworden voor mensen die kiezen voor een gezonde toekomst door duurzaamheid en collectiviteit met elkaar te verbinden. In de 75 appartementen en 33 stadswoningen wonen zowel gezinnen, starters als senioren. De woningen liggen allemaal gunstig ten opzichte van de zon en grenzen aan een grote binnentuin en een ecologische zone.

Het woongebouw is trapsgewijs opgezet: hoger aan de boskant, aflopend naar het park toe. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op de lichtinval maar geeft het gebouw ook een uitnodigende, meer kleinschalige aanblik.
De algehele uitstraling is natuurlijk en ‘zacht’, met een basis van metselwerk en hout. Er is veel aandacht besteed aan details. De licht gecementeerde gevelstenen geven een mooi mat effect. Tussen de woningen zijn subtiele accenten gemaakt met gestraalde betonpanelen. De galerijen aan de noord- en oostzijde en de pergola’s zijn van hardhout. Op de daktuin boven de parkeergarage groeit een rijke mix aan plantensoorten, daartussen liggen houten vlonders.

Het collectieve karakter van het gebouw draagt bij aan de duurzaamheid en leefkwaliteit: de gezamenlijke ruimtes stimuleren ontmoetingen. Bovendien hebben de gedeelde voorzieningen de totale footprint van het gebouw kleiner gemaakt. In het blok zitten meerdere gezamenlijke ruimtes zoals een buurtkamer, een wasbar, een logeerkamer voor gasten, een buitenpaviljoen en een studeerkamer. Allemaal mede ontstaan door co-creatie. Ook het slimme energieconcept is uit deze sessies voortgekomen.

Architect: Studio Ard Hoksbergen i.s.m. Workshop Architecten (Ivar van der Zwan en Milad Pallesh)
Opdrachtgever: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Aannemer: Van Wijnen Dordrecht
Overige betrokken partijen: BURA urbanism (stedenbouwkundig concept prijsvraaginzending)
Flux landscape architecture i.s.m. OTO landscape architecture
Foto’s: Max Hart Nibbrig

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*