voormalige fabriekshal bij woningen jaarsmahof

Inzending Berlagevlag: De Jaarsmahof – HVE Architecten

In opdracht van de Koninklijke Haagsche Woning Vereniging van 1854 heeft HVE Architecten op het terrein van de voormalige Jaarsma Haardenfabriek een energieneutraal woningbouwproject ontworpen, op het kruispunt van renovatie, transformatie en nieuwbouw. De ‘Jaarsmahof’ bevat 43 woningen in de sociale huursector, die bestemd zijn voor eenpersoonshuishoudens voor maatschappelijke beroepsgroepen zoals zorg, onderwijs, politie en kunstenaars.

woningen aan de fahrenheidstraat van hve architecten

Het monumentale pand aan de Fahrenheitstraat 335 heeft van 1906 tot 1936 de Jaarsma Haardenfabriek gehuisvest. Na 1936 heeft het pand jarenlang dienst gedaan als Postkantoor, waarbij diverse aanpassingen aan het gebouw zijn gedaan. De monumentale voorgevel aan de Fahrenheitstraat is zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Achter deze gevel zijn nieuwe appartementen gesitueerd, die ontsloten worden door een midden-corridor. Door de gekozen materialen, het natuurlijk licht van boven en de vides ontstaat een verrassende binnenstraat met een industrieel karakter.

De openingen van de gerestaureerde gevel definiëren de beukmaten van de appartementen, waardoor elke woning aan de Fahrenheitstraat een unieke plattegrond heeft gekregen. De façade van de Fahrenheitstraat heeft zijn oorspronkelijke ritmiek van gevelopeningen teruggekregen alsook de oorspronkelijke hoofdentree, welke nu dienst doet als hoofdentree van de woningen. Naast de hoofdentree is tevens de voormalige kachel-showroom herbouwt en ingericht als woning.

sociale woningbouw aan binnentuin ontwerp hve architecten

Het binnenterrein wordt grotendeels ingenomen door de oude fabriekshal waar de haarden werden geproduceerd. De constructie van de hal met sheddaken is na ongeveer 90 jaar weer zichtbaar gemaakt. De hal, gelegen tussen de bebouwing aan de Fahrenheitstraat en de Ampèrestraat krijgt een nieuwe bestemming als gemeenschappelijke ruimte en fietsenstalling. Op de footprint van de oude fabriek is naast de hal nieuwbouw gerealiseerd van drie bouwlagen. Deze appartementen zijn gelegen aan de gemeenschappelijke tuin.

Aan de Ampèrestraat is de éénlaagse bebouwing van het postkantoor gesloopt en vervangen door nieuwbouw van drie bouwlagen met een kap. Hierdoor is het gat in de gevelwand aan de Ampèrestraat aangeheeld. De toegangspoort vanaf de Ampèrestraat naar het binnenterrein heeft hetzelfde design gekregen als de voormalige poort van de haardenfabriek. In de poort zijn vier vitrines opgenomen, die door middel van historisch beeldmateriaal en twee Jaarsma kachels de connectie met het verleden versterken.

De architectuur van de nieuwe bebouwing heeft een robuust en industrieel karakter. De gevels zijn uitgevoerd in een bruin gesinterde steen en worden gedragen door een zichtbare stalen draagstructuur. De nieuwbouwelementen vormen samen met de hal en gerestaureerde gevel een nieuw ensemble, dat recht doet aan het industriële erfgoed en het hedendaagse wonen.

binnentuin met entrees van woningen

Architect: HVE Architecten BV
Opdrachtgever: Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854
Aannemer: Bouwbedrijf Niersman BV
Overige betrokken partijen: Directie: Leenders&Zijderveld BV
Bouw/historische verkenning: Berns Architectuur
Constructeur: Broersma Bouwadvies
Installateur: Viac Adviseurs
Kleuronderzoek Fahrenheitstraat: Suzanne Fischer
Kostendeskundige: iQ bouwkosten advies
Foto’s: Bart van Hoek

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

One Comment

  1. Niels Palmen says:

    Super mooi project !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ik woon hier fijn en rustig. Alleen jammer dat er nog niet bekend is over de fietsenstalling. Maar verder een 10 +

Leave a Comment

*