dakopbouw van zink op baksteen woning

Inzending Berlagevlag: House on a House – Bloot Architecture

In de Bomenbuurt; een jaren 30 buurt in Den Haag tussen het centrum van Den Haag en het strand, heeft de oprichter van Bloot Architecture voor zijn gezin een dakopbouw bovenop hun bestaande appartement ontworpen en helpen bouwen.

Het stedelijk weefsel van de bomenbuurt bestaat uit 3-laagse bouwblokken die dicht op elkaar zijn gebouwd, waardoor het toevoegen van een extra laag op de bestaande bebouwing veel impact heeft op de rest van de directe omgeving. De dakopbouw is als volume subtiel ingepast in de omgeving, maar is in zijn vormentaal en materialisatie contrasterend met de bakstenen architectuur van de jaren 30 wijk.

De voor- en achterzijde van de dakopbouw liggen terug ten opzichte van de bestaande bebouwing. Hierdoor komt de opbouw los te staan van de bestaande architectuur. De dakopbouw heeft de archetypische vorm van een huis. Dit resulteert in een sterk contrast met de bestaande platte daken. Door het zadeldak is de goothoogte lager dan bij een reguliere dakopbouw. Dit zorgt er samen met de terug-liggende gevel voor dat de omgeving wordt ontzien in de overlast van schaduw en privacy.

De dakopbouw biedt ruimte aan 3 slaapkamers. De twee kleinere slaapkamers zijn voor de kinderen en de grote slaapkamer is voor het hele gezin. Deze kamer heeft naast een slaapgedeelte voor de ouders ook een zithoek, een toilet en een pantry. De pantry zorgt ervoor dat de buitenruimte als volwaardig gebruikt kan worden. De gehele lange zijde van de hoofdslaapkamer bestaat uit een glazen schuifpui. Doordat de opbouw bovenop de bestaande bouw ligt, is er ruimte om de kozijnen flush weg te werken. Hierdoor lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Het stalen hekwerk dat in verticale zin doorloopt achter de houten vlonders langs, versterkt dit gevoel van oneindigheid.

De buitenzijde van de dakopbouw is voorzien van een stalen huid met felsnaden. Zowel het dak als de wanden hebben deze bekleding waardoor het bouwwerk als een eenduidig volume leesbaar is. Dit maakt het sterker in zijn contrast met de bakstenen onderwereld. De stalen felsbeplating heeft een bepaalde mate van reflectie in zich, waardoor het bouwwerk meekleurt met het licht van de dag. Naast dat de dakopbouw een contrast vormt, is het tegelijk ook een herkenbare toevoeging en doet het denken aan de klassieke Parijse daken die veelal bestaan uit zinken daken als verticale beëindiging van een stenen bouwwerk.

Architect: Bloot Architecture
Opdrachtgever: familie Bloothoofd
Aannemer: Aannemersbedrijf L.R. Treep
Overige betrokken partijen: Constructeur: Remmerswaal Bouwadvies
Foto’s: Christian van der Kooy

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*