Inzending Nieuwe Berlagevlag: Zeeheldentuin – DGJ Landscapes

Samen met bewoners van het Zeeheldenkwartier heeft DGJ Landscapes een buurttuin in het hart van een dichtbebouwde wijk ontworpen. De Zeeheldentuin is een ontmoetingsplek voor jong en oud, en bestaat uit een boomgaard, moestuinen, een siertuin en een natuurspeeltuin met speelboot. De functies zijn duidelijk herkenbaar in een kerngebied, maar het gebruik wordt bewust gemengd. De ruimtelijke samenhang tussen de delen wordt bepaald door het water dat de delen met elkaar verbindt, de vloeiende overgangen naar een andere ruimte, een duidelijk verbindende padenstructuur, en het samenhangende natuurlijke materiaal- en kleurgebruik in de tuin. De Zeeheldentuin is gelegen aan de Tasmanstraat en heeft een open karakter.

De tuin is een plek waar kinderen veilig kunnen spelen en in aanraking komen met de natuur en de oorsprong van ons voedsel. Kinderen mogen fruit plukken uit de pluktuin of uit de bomen, rennen, ravotten, klimmen en vooral spelen. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kunnen genieten van de natuur, ergens rustig kunnen zitten, maar ook actief bezig kunnen zijn in de moestuinen en de boomgaard. Een plek waar ook ruimte geboden wordt voor bijzondere activiteiten zoals workshops en bijeenkomsten.

De Zeeheldentuin is op een duurzame manier aangelegd: Haagse Iepen en gerecycled materiaal zijn bijvoorbeeld gebruikt in het meubilair, en het grondwater wordt gebruikt voor het bewateren van de planten. De beplanting van de Haagse stadskwekerij Groene Helden is biologisch geteeld, en de tuin wordt op een biologische manier onderhouden. De moestuinen worden verhuurd aan de buurtbewoners en door hen onderhouden. De Zeeheldentuin dient als belangrijke stepping-stone voor flora en fauna in de stad. De beplanting van het terrein is zo gekozen dat het de lokale insecten, vogels en kleine zoogdieren maximaal ondersteunt. De inheemse planten zijn een voedselbron en bieden nestgelegenheid.

DGJ Landscapes heeft grotendeels op vrijwillige basis het VO, DO en toezicht op de uitvoering verzorgd, en daarmee bijgedragen aan een groene leefomgeving in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. De tuin heeft voor Den Haag al diverse prijzen mogen ontvangen, waaronder de European Green Infrastructure Conference (EUGIC) Award 2015 in Wenen. Vele groepen, initiatieven en bestuurders in Den Haag hebben de Zeeheldentuin als voorbeeld genomen voor een geslaagd project uit eigen kracht van geëngageerde bewoners.

De erkenning van onze inzet als ontwerpers door een echte vakprijs, zal een groot genoegen zijn en hopelijk collega’s motiveren tot nog meer inzet voor de leefomgeving.

De aanleg van herfst 2014 tot Pasen 2015 door vrijwilligers onder aansturing van hoveniers en ontwerpers is gedaan in nauwe afstemming met het sociale woningbouwproject Tasmanhof van HaagWonen.

Opdrachtgever: Stichting Zeeheldentuin Ontwerp: DGJ Landscapes Ontwerper: Daniel Jauslin, Frédérique Huijgen, Ward Maaswinkel, Caroline Bruens, Daphne Keegstra, Annelies Breedveld, Ole Jauslin, Ivo Nederpelt, Lisanne van Niekerk, Nikolaos Margaritis, Marc Souverein Aannemer: Verboon BV, Guido Marsille Overige betrokken partijen: Eindgebruiker Buurtbewoners Zeeheldenkwartier

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*