Inzending Nieuwe Berlagevlag: New Babylon – MVSA Architects

New Babylon is het resultaat van een spectaculaire transformatie van een gesloten jaren zeventig gebouw naar een modern hoogbouwproject dat sinds 2012 succesvol in gebruik is. De renovatie van New Babylon begon toen MVSA in 2003 de opdracht kreeg om het gebouw opnieuw te ontwerpen en te vergroten. Het oorspronkelijke ontwerp van New Babylon bestaat uit verschillende blokken die op elkaar gestapeld zijn. De nieuwbouw is rondom het bestaande Babylon complex gepositioneerd. In de uitwerking van het nieuwe gedeelte is een speelse indeling voor het werken, wonen en recreëren toegepast.

In de vroege jaren zeventig was het Babylon complex het middelpunt van de moderne grootstedelijke ontwikkelingen die toen plaats vonden. Het ingetogen ontwerp en het volledig met kunstlicht ingerichte interieur vormde destijds een bijzonder contrast met het kleurrijke straatbeeld van de stad. Echter, begin 2000, paste deze introverte uitstraling niet langer bij de stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling die Den Haag doormaakte. Met het in 2012 geopende New Babylon complex is er niet langer een afstand, maar juist een nieuwe samenhang tussen publieke- en private ruimte.

Het glazen dak van de binnenplaats maakt de hoogte van twee torens zowel zichtbaar als voelbaar op het moment dat je in het gebouw rondloopt. Verschillende tuinen op het dak refereren aan de hangende tuinen van Babylon. Tussen de winkels door zijn tuinen aangelegd, om een mooie afwisseling in groen en functionele ruimten te krijgen.

Momenteel wordt aan een belangrijke uitbreiding van functies gewerkt. Om een betere flow binnen het gebouw te realiseren worden de ingangen verbreed tot prominente entrees en wordt de bezoekersstroom door de toevoeging van nieuwe trappen in de natuurlijke looproute in betere banen geleid en komen zij één verdieping eerder dan nu in de sky lobby terecht.

New Babylon kent binnenkort vele functies.

Naast wonen in de twee torens (New Babylon Residential) is er werken, in het vaste concept (New Babylon Offices) maar ook in de volledig flexibele werkplekken van nu (New Babylon Gardens). Deze kantoren zijn direct naast het Centraal Station en de uitvalswegen van Den Haag gelegen en daarmee de perfecte vestigingslocatie voor professionals.

In het atrium focust New Babylon Shops and Restaurants zich via een sensationele foodcourt op het ‘hallen’ fenomeen. Hier wordt een exclusieve, hoogstaande culinaire ervaring geboden. De Flagshipstores vestigen zich in winkelruimtes met nieuwe shopfronts, die een warme en welkome uitstraling geven.

New Babylon Meeting Center bestaat uit verschillende zalen die dankzij de slimme plaatsing altijd direct daglicht en een mooi uitzicht over de stad geven. Het Meeting center heeft met Vijf Hamers de hoogste beoordeling in de belangrijkste congresclassificatie.

Het New Babylon Hearing Center tenslotte is bestemd als zittingszaal en zal gebruikt worden als ruimte voor rechtspraak en daaraan gelieerde activiteiten, ook door overheidsinstellingen.

https://mvsa-architects.com/project/projects-new-babylon-mixed-use/

 

Opdrachtgever: Babylon Den Haag: samenwerking tussen Fortress & Propertize Ontwerp: MVSA Architects Ontwerper: Jeroen Schilder Aannemer: New Babylon: Ballast Nedam en Boele en van Eesteren Overige betrokken partijen: Eindgebruiker Multi Tenant

 

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*