terras penthouse kaviaarhuis scheveningen haven

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Kaviaarhuis – Archipelontwerpers

Midden in het bouwplan van een grote ontwikkelaar stond aan de Dr. Lelykade een bouwvallig gebouw van ongeveer 20 x 20 meter te koop. Hier was vroeger het bekende Kaviaarhuis van Jacobus Toet in gevestigd. Het werd gekocht door Dakor en Rederij Groen en maakte geen deel meer uit van de ontwikkeling van de ontwikkelaar. Hierdoor ontstond er in de planontwikkeling van dit middenstuk van de Dr. Lelykade in Scheveningen Haven ruimte voor differentiatie.

Penthouse aan scheveningen haven

Het Kaviaarhuis omvat een parkeerkelder met hierboven drie lagen kantoor en daar boven zes appartementen en een penthouse. Dit penthouse heeft een panoramisch zicht van negentien meter breed op de haven en terrassen op twee verdiepingen. Door in de voorgevel een verschil in materiaal aan te brengen en de bovenste verdiepingen te laten uitkragen ontstaat een cesuur in de massa. Het bovenste gedeelte wordt hierdoor autonoom en is qua volume en positie vergelijkbaar met de penthouses die Archipelontwerpers in het verleden boven op het pakhuis de Nautilus heeft gebouwd en recentelijk de appartementen in het project de Havenmeester. Hiermee wordt een ritmering van massa over de verschillende projecten heen aan de dr. Lelykade geïntroduceerd

De plattegrond is flexibel van opzet waardoor het gebouw geschikt kan zijn voor zowel woningen als kantoor. Halverwege het proces zijn twee woonlagen dan ook veranderd in kantoorverdiepingen.

detail metselwerk en aluminium

Het Kaviaarhuis is een stap in de ontwikkeling naar functie- en energie neutrale gebouwen. Het ontwerp dateert uit 2007 en heeft door de crisis een aantal jaren stilgelegen en is uiteindelijk in 2017 gerealiseerd. Duurzaamheid werd in deze ontwikkeling door Archipelontwerpers als volgt gedefinieerd: een energiezuinig gebouw, aanpasbare functionaliteit, een bijdrage aan de transformatie van de haven, esthetiek refererend aan de specifieke locatie in de haven en vlak achter het strand.

Opdrachtgever: Dakor en Rederij Groen
Ontwerp: Archipelontwerpers Eric Vreedenburgh Aannemer: BAM  Eindgebruikers: Rederij Groen en bewoners Overige betrokken partijen: constructeur Ingenieursbureau Broersma

Fotografie: Gerrit Schreurs

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*