kindcentrum in voorburg

Inzending Berlagevlag: Kindcentrum De Telescoop, Voorburg – Spring architecten

Spring architecten heeft in Voorburg een Kindcentrum ontworpen: een basisschool, gymzaal, BSO, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal.
Het Kindcentrum is passend in zijn omgeving ontworpen. Het gebouw is alzijdig, zonder achterkant, vanwege zijn zichtlocatie langs de Fontynenburglaan en de woonwijk langs de Heeswijkstraat. Aan alle kanten is het gebouw als school herkenbaar. Middels de gymzaal maakt het kindcentrum een krachtig gebaar naar de hoge uitbreiding met appartementen op de kerk aan de overkant. De tweelaagse school schiet daarom op de hoek naar drie lagen hoog.

De sfeer van nijverheid en herenhuizen in de directe omgeving is goed voelbaar; rijkelijk geprofileerde kozijnen, gefigureerde metselwerken, ritmes en maatsystemen zijn ambachtelijkheden die ons aangereikt werden. Hierdoor was het passend om de gevel van het kindcentrum met eenzelfde gedetailleerdheid te laten reageren. Het beeld van het gebouw wordt bepaald door een eenduidig en krachtig ritme van gevelvlakken, verspringend in de gevel gelegen. Raampartijen die soms diepliggend, soms als erkers in deze vlakken geplaatst zijn, worden afgewisseld met gefigureerde metselwerkvlakken. De maat en schaal van de school sluiten goed aan bij zowel de omgeving als bij het kind.

De overhangende, rechthoekige eerste verdieping onderscheidt zich nadrukkelijk van de begane grond; hier zijn de hoeken sterk afgerond om de beweging en het zicht rondom het gebouw te vergemakkelijken. Middels openslaande deuren en veel transparantie hebben de lokalen direct contact met het groene speelplein. Hoge puien laten zien waar je naar binnen kunt, ook via nevenentrees die zich langs alle zijden bevinden.

De imposante Italiaanse Populier komt door de positionering van het gebouw nog beter tot zijn recht dan vroeger. De boom draagt bij aan het geborgen karakter van de school en staat vol in de aandacht. Rondom de boom ligt het zwaartepunt van het openbaar toegankelijke schoolplein. Deze fungeert als een ontmoetingsplaats voor jong en oud in de wijk. Bewust is gekozen voor een compact gebouw op deze krappe locatie om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk buitenruimte overblijft voor de kinderen.
Doordat het speelplein zich rondom het gebouw bevindt is er altijd een deel in de zon gelegen en een deel in de schaduw, een deel in de wind en een deel in de luwte. Deze keuzevrijheid sluit aan bij de gebouwopzet binnenin de school. Zonder gangen! Je begeeft je van plek naar plek. Elk met een eigen schaal en sfeer om de kinderen de gelegenheid te bieden een plek te kiezen die bij hen past.

Architect: Spring architecten
Opdrachtgever: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Aannemer: De Vries en Verburg
Overige betrokken partijen: Technisch Buro de Heer (constructeur), EWZ Adviseurs (adviseur installaties), Buro Bouwfysica (adviseur bouwfysica), AMBAS (adviseur bouwkosten)
Foto’s: Nathalie Rabouille (exterieurbeelden) en De Vries en Verburg (interieurbeeld)

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*