drijvend clubhuis in de haven

Inzending Berlagevlag: Drijvend clubhuis Scheveningen – Studio Komma

In de Scheveningse Tweede Haven drijft het clubhuis van de Jachtclub Scheveningen, een energieneutraal drijvend bouwwerk.

Bruisend middelpunt
Het drijvend clubhuis is gelegen in het middelpunt van de jachthaven, met een panoramisch dakterras en een royale clubruimte die opent naar de omliggende kades en ligplaatsen.

Het gebouw is alzijdig en speelt met zijn architectuur in op de soms honderden meters lange zichtlijnen over en langs de havenkades. De horizontale witte banden verbinden de open en gesloten programma-onderdelen en leiden de blik over de al net zo witte jachten. Ook de invulling met Padouk-hout tussen de gevelbanden refereert aan de nautische omgeving. Het gebouw oogt temidden van de weidse context bescheiden, en bedt door zijn materialisatie op intuïtieve wijze in in de omgeving.

Technisch uitdagend
Onder de waterlijn bevindt zich nog een bouwlaag waar onder andere de techniek en het sanitair een plek heeft gekregen. De afmetingen van 12 bij 22 meter zijn voor een drijvend gebouw (met één drijfbak) uitdagend en zoeken de limieten op van de diverse en sluiswerken die tijdens het transport moesten worden gepasseerd. De combinatie van de asymmetrische opbouw en de ligging in een getijdenhaven (met in- en uitstromend zeewater) maken het noodzakelijk om nauwgezet gewicht te verdelen om disbalans tegen te gaan. Doordat het een zeehaven betreft beweegt het bouwwerk enkele meters mee met het getij en is daarom verankerd in de havenbodem met twee steigerpalen. Ook de installaties zijn middels flexibele verbindingen met de wal verbonden.

Energieneutraal en bestand tegen het rauwe kustklimaat
Duurzaamheid speelt in het project een voorname rol. Ondanks het drijflichaam is het gelukt om een energieneutraal gebouw te realiseren. Een belangrijke bijdrage hieraan levert de warmtepomp die op experimentele wijze in de drijfbak is verwerkt, en die gebruik maakt van de constante temperatuur van het zeewater.
Daarnaast was er specifieke aandacht voor klimaatbestendigheid. De detaillering en materialisatie zijn zorgvuldig gekozen en bestand tegen de uitdagende weersomstandigheden die aan dit deel van de kust optreden.

Architect: Studio Komma
Opdrachtgever: Jachtclub Scheveningen
Aannemer: De Blauwe Wimpel/Verbakel
Overige betrokken partijen: (Nautische) Constructies: SWINN, Bartels & Vedder, Installaties en akoestiek: Deerns, Bouwmanagement: Bouw Begeleiding Monster B.V.
Foto’s: M. Thewissen

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*