woongebouw het boegbeeld met contrast in architectuur

Inzending Berlagevlag: Het Boegbeeld op Scheveningen – vanwilsumvanlooon architectuur en stedenbouw

Nieuwe architectuur voor het oude Havenkwartier.
De identiteit van het Havenkwartier is sinds de jaren 70 behoorlijk in kracht afgenomen. Waar de haven voorheen werd gekenmerkt door stenen gebouwen aan stenen kades, is er nu een ratjetoe aan bouwstijlen en materialen te vinden. Om te voorkomen dat elke nieuwbouwontwikkeling een eigen stijl toevoegt die de samenhang in het gebied verder doet afnemen, dient elk ontwerp eerst een bijdrage te leveren aan het herstel van de oorspronkelijke identiteit, vóór het daar iets aan toevoegt.

“Het Boegbeeld op Scheveningen” beslaat de kop van een heel bouwblok. Het strekt zich uit van de Vissershavenweg, over de Treilerdwarsweg, naar de Treilerweg. Langs deze drie straten staan metselwerk panden die memoreren aan de oorspronkelijke bebouwing. Pakhuizen, woningen, werkplaatsen, winkelpanden en utilitaire gebouwen. Van oudsher waren er veel verschillende functies en dito initiatiefnemers. Dat maakt dat er veel contrast is tussen de panden onderling. Verschillende goothoogten en gevelbreedtes en een afwijkende vormgeving op de begane grond, want daar was de bedrijvigheid gehuisvest. Een hoge diversiteit in gevelarchitectuur met veel symmetrie.

Aan de Vissershavenweg ligt het legendarische visrestaurant “Weduwe van der Toorn”. Dit pand is hersteld naar oorspronkelijk ontwerp met hoge gemetselde dakrand. Het toepassen van hout vermeed men vroeger omdat het zeeklimaat het houtwerk te veel aantastte. De panden waren daarom steenachtig van karakter, met veel baksteen, beton, natuursteen en keramiek. Vanaf de Weduwe van der Toorn is het straatbeeld aangeheeld met verschillende panden die aan deze karakteristieke kenmerken voldoen. Passend bij de maat en schaal van het historische stedelijk weefsel. Kozijnen zijn verdekt gedetailleerd, zodat de steenachtige materialen het beeld bepalen. Elk pand heeft zijn eigen unieke metselwerkornamentiek.

Het bestemmingsplan staat 7 bouwlagen toe. De gemeente zag dus graag een stevig gebaar.
Maar panden van 7 lagen hoog hebben hier van oudsher niet gestaan. De hoger gelegen woningen hebben daarom een architectuur die maximaal contrasteert met het historisch weefsel van metselwerk panden en zich niet associeert met de oude haven maar met het strand de zee en de duinen. Het heeft een abstracte vormgeving en helder volume, in tegenstelling tot de rijke detaillering en grillige structuur van de stad.
De kop aan de haven draait zich weg van de straatgevel en kijkt naar de horizon. Deze hoekverdraaiing levert aan de haven een dynamisch beeld op. De andere kop richt zich naar de stad, waar het een ankerpunt is voor de bezoekers van Scheveningen.

Architect: vanwilsumvanlooon architectuur & stedenbouw
Opdrachtgever: NU Projectontwikkeling
Aannemer: Stebru
Overige betrokken partijen: Spindler, WolfDikken adviseurs, Royal Haskoning DHV, Lindeloof Tuin en Landschapsarchitecten, MAD modelling & design
Foto’s: Ossip van Duivenbode

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door Frisia Makelaars en gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*