atrium kantoor abnamro door TenW architecten

Inzending Nieuwe Berlagevlag: ABNAMRO City plan kantoor – TenW architecten adviseurs

Eind 2015 besluit de ABN AMRO bank het grootste deel van haar activiteiten in Den Haag te concentreren aan de Koningskade. – het voormalige pand van de kamer van Koophandel. Daarbij is TenW architecten adviseurs gevraagd het gebouw te transformeren in een open werkomgeving. Het gebouw moest een voorbeeld worden voor de hoge duurzaamheidsambities die de ABN AMRO bank in haar beleid heeft.

TenW zag het als een belangrijk aspect van de opgave om het oorspronkelijke gesloten en introverte gebouw voor de nieuwe gebruiker een nieuwe identiteit te geven. Door een snede te maken in de gevel is de nieuwe werkwijze van de bank zichtbaar gemaakt. Na het langdurige verblijf van ABN AMRO in het gesloten monumentale bastion aan de Keuterdijk wordt het interieur en het hart van de activiteiten van de bank weer aan de stad gegeven. De transparante gebogen glazen gevel nodigt uit.

In het hart van het gebouw is de vide zowel in oppervlak als in hoogte vergroot, waarmee alle afdelingen in het gebouw zichtbaar zijn voor elkaar om de samenwerking te bevorderen. Maar het zorgt er ook voor dat veel daglicht kan toetreden in de werkomgeving. Het daglicht wordt effectief verspreid door het helderwitte interieur en de transparante separaties. Het donkere en bedrukkende oude kantoor is hiermee luchtig en vooral gezond geworden.

bamboo in atrium kantoorgebouw door TenW architecten

Op bijzondere plekken zijn speciale meubels ontworpen. Bij de wacht lounges op de begane grond zijn lounge banken gecombineerd met houten eilanden, die de grote ruimte zoneren in openbare en meer private delen. In deze “eilanden” zijn planten geplaatst, waardoor de inpandige ruimten samen met de groene wand in de vide een natuurlijke en duurzame beleving hebben gekregen.

De levendigheid van het hart – de stad komt binnen- wordt versterkt omdat alle ontmoetingsruimten van de verschillende afdelingen rond de vides zijn gesitueerd. De vide wordt begrensd door transparante wanden, tussen de kernen.  Het liftblok is bekleed met hergebruikt hout in een levendig verticaal patroon waaronder de oude plafonds als akoestisch materiaal zijn hergebruikt. Het trappenhuis heeft een groene “levende” afwerking. Beide wanden zorgen voor de ruimtelijke verbinding van de verschillende bouwlagen en dragen bij aan het akoestische klimaat van de centrale hal.

verlichte gevel kantoorgebouw

Onze ontwerpfilosofie is er op gericht waste – verspilling van ruimte, materiaal en energie te voorkomen. In coöperatie met de ABN AMRO bank, die duurzaamheid en circulair bouwen in haar investeringen als speerpunt ziet is een zeer duurzaam gebouw gerealiseerd. Door de transformatie is het duurzaamheidslabel Breeam Excellent gerealiseerd. Mede door de innovatieve wijze van koelen en verwarmen met het passieve systeem van klimaatplafonds (PCM) en het circulaire materiaalgebruik.

Opdrachtgever: ABN AMRO Bank
Ontwerp: TenW architecten adviseurs Kees Willems in samenwerking met Jasper Overkleeft en Mariska de Groot Aannemer: de Kok Bouwgroep Breda Overige betrokken partijen: Deerns te Rijswijk voor installatie advies, Royal HaskoningDHV te Rotterdam voor constructie advies, Van Dorp voor uitvoering installaties, Octatube te Delft voor gebogen glazen entree gevel

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*