geveldetail amadeus ontwerp Bedaux de Brouwer

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Amadeus – Bedaux de Brouwer Architecten

Het plan Amadeus bestaat uit de ombouw van de bestaande archiefkelder tot parkeergarage waarop de nieuwbouw van een grootschalig woon- en winkelcomplex is gerealiseerd. De elf bouwlagen van Amadeus bevatten een winkelplint van drie bouwlagen met daarop 76 koop- en huurappartementen, dit in een grote variëteit aan woningtypes.

Aan de Spuizijde is tevens een, als solitair herkenbaar, pand toegevoegd. Dit om stedenbouwkundige redenen; het is overgangselement tussen het meer grootschalige volume van Amadeus en de meer kleinschalige panden richting de historische binnenstad.

Het streven is geweest om een regulier woongebouw een gedistingeerd utilitair karakter mee te geven. Sterker nog, een autonome identiteit of beeldmerk toe te voegen aan de iconische reeks van gebouwen langs de Kalvermarkt en de Grote Marktstraat van Den Haag. Het witte stadhuis, de Bijenkorf, het Spuitheater en vele andere beelddragers bevinden zich op korte loopafstand. Getracht is het winkel- en woonprogramma zodanig te modelleren dat de ‘’korrelgrootte’’ zowel recht doet aan die van de grote en autonome projecten aan de Kalvermarkt en de Grote Markstraat, als aan de meer kleinschalige wereld aan de Spuizijde.

Woningen en winkels Amadeus in de Grote Marktstraat

Amadeus is gebouwd op een unieke plek in de binnenstad. Vier invloedsferen treffen elkaar op deze locatie: de meer métropolitaine wereld van winkelen en uitgaan aan de zuidzijde, het zicht op het boeket van hoogbouw torens aan de oostzijde, het dakenlandschap van de historische binnenstad aan de noordzijde en tenslotte het zicht op de Noordzee aan de horizon. Voor de beleving van deze uitzichten zijn de gevels van Amadeus grotendeels in glas uitgevoerd en zijn de kwaliteiten van de  context voor de interieurs zichtbaar gemaakt.

De grote ramen en puien zijn opgenomen in een weefsel van staande en liggende natuursteenbanden. Deze zijn zodanig toegepast en van reliëf voorzien dat het gebouw overhoeks gezien een robuuste verschijningsvorm heeft en de zo herkenbare stapeling van woningen uit het beeld wordt gefilterd.

Met het gebruik van een okerkleurige natuursteen gecombineerd met het weefsel van natuursteen elementen en bronskleurige kozijnen, is getracht de nieuwbouw van Amadeus zowel een kleurige plaats te geven tussen de belangwekkende ‘karakters’ aan de Kalvermarktzijde, als aan te sluiten bij de Haagse natuursteentraditie van alle statige panden langs het Spui. Deze gebouwen zijn ontworpen door onder andere de architecten Hendrik Petrus Berlage en Pi de Bruijn.

dubbelhoge entreehal woningen Amadeus

Vanuit de statige entree aan de Kalvermarkt brengt een centrale lift de bewoners naar een op 15 meter hoogte gelegen daktuin. Vanaf dit plateau heeft men zicht op het historische dakenlandschap van de oude Haagse binnenstad. Vanaf het niveau van de daktuin vertrekken vervolgens drie liften naar de hoger gelegen appartementen en penthouses.

De verschijningsvorm kent een klassieke opbouw; op het maaiveld de acht meter hoge ‘’Grand Magazin’’-achtige puien. De derde winkellaag is opgenomen in het genoemde natuursteenweefsel van liggers en staanders. Een gesloten kroonlijst, waarin zes meter hoge penthouses zijn opgenomen, rondt het beeld af. Vanuit beschutte patio’s heeft men zicht op de Noordzee. Deze kroonlijst wordt tevens benut om gevelonderhoudsinstallaties en liftopbouwen te laten verzinken in het silhouet van Amadeus Den Haag.

Opdrachtgever: Provast & ASR Vastgoed Ontwikkeling
Ontwerp: Bedaux de Brouwer Architecten Jacq. de Brouwer – Architect AvB Aannemer: Züblin Nederland B.V. Vlaardingen

Fotografie: Michel Kievits en Bart van Hoek

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*