lyceum Zandvliet dp6 architectuurstudio

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Christelijk Lyceum Zandvliet – DP6 architectuurstudio

Het nieuwe gebouw voor het Christelijk Lyceum Zandvliet bevindt zich op een prachtige plek in Den Haag: met de voorgevel aan de Bezuidenhoutseweg en de achtergevel aan het Haagse Bos. Het Christelijk Lyceum Zandvliet is een school voor gymnasium, atheneum en havo; een ondernemende en creatieve school die bekend staat om zijn heldere structuur en persoonlijke karakter. Het ontwerp voor de nieuwe school sluit hierbij aan: het gebouw heeft een open karakter en een heldere plattegrond, waar veel ruimte is voor diversiteit en open werkplekken.

interieur lyceum Zandvliet Den Haag

In het ontwerp legt de voorgevel in de materialisering de relatie met de stad en toont de boszijde een open en transparant gezicht dat een optimale verbinding legt met het bos. De gymzaal steekt uit de gevel en de gevel loopt daarboven trapsgewijs weer terug naar de bovenste verdieping. De zijgevels laten de diversiteit aan ruimten zien en zijn als het ware de dwarsdoorsnede van het gebouw.

Voorgevel lyceum zandvliet, ontwerp DP6 architectuurstudio

Het kleinschalige en persoonlijke karakter van de school is vertaald in het nieuwe gebouw. Op elke verdieping ‘huist’ een vakkencluster, zo is er een verdieping voor de talen, een verdieping voor de exacte vakken met practicumlabs, een verdieping voor de zakelijke vakken en een verdieping voor kunst, muziek en sport. Onderling zijn de clusters ruimtelijk verbonden door vides, en door een ‘watervaltrap’ die het ontwikkelingstraject van de leerling verbeeldt: ‘Op naar je eigen top!’. De begane grond is ontspanningsruimte met een aula met theaterfunctie, een ‘soos’ en een speciale buitenruimte voor leerlingen die grenst aan het Haagse Bos.

Opdrachtgever: Lucas Onderwijs
Ontwerp: DP6 architectuurstudio Richelle de Jong Aannemer: BAM Utiliteitsbouw, Den Haag Eindgebruiker: Christelijk Lyceum Zandvliet Overige betrokken partijen: Pieters Bouwtechniek, Delft | BAM Techniek, Den Haag | DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem

Fotografie: Michel Kievits

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*