interieur met vide van stadskantoor fruitweg den haag

Inzending Berlagevlag: Herontwikkeling Fruitweg 17 – Wessel van Geffen Architecten en Studio Leon Thier

Transformatie drukkerij (1955) tot energieneutraal stadskantoor te Den Haag.

Waar eens werktafels, machines en persen stonden van binderij en drukkerij Van Rijmenam, ontmoeten nu bezoekers en personeel elkaar in een stimulerende en prettige werksfeer. Het naoorlogse fabrieksgebouw aan de Fruitweg in Den Haag is getransformeerd tot een nieuw stadskantoor voor twee gemeentelijke diensten. Deze geslaagde transformatie is van de hand van Wessel van Geffen Architecten en Studio Leon Thier, op basis van een voorontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs.

trappenhuis kantoorgebouw fruitweg

Voor de nieuwe indeling van het stadskantoor is de bestaande open structuur benut. Bezoekers worden op de begane grond ontvangen in de entreehal met de balies en koffiebar. Een ruime trap biedt toegang tot cursusruimtes in het souterrain. Op de eerste verdieping is een publiek toegankelijk restaurant met leerkeuken gerealiseerd. Om de bereikbaarheid van de verdiepingen te vergroten is een glazen lift ingepast in het oorspronkelijke hoofdtrappenhuis, bij de hoofdentree en midden in het gebouw is een nieuwe trap toegevoegd, die als aanvulling op de bestaande trappen op de koppen de interne bereikbaarheid sterk vergroot. De trap stimuleert bovendien gezond bewegen en voorkomt dat medewerkers de lift nemen.

doorsnede van kantoor gebouw aan de fruitweg

De werkruimtes op de verdiepingen zijn overzichtelijk opgezet met een werkgebied langs de gevels en een middenzone die flexibel is ingedeeld. In die middenzone zijn flexibele werkplekken, pantry’s en overlegruimtes gesitueerd. In phonebooths kunnen medewerkers bellen, zonder collega’s te storen.

Bij de renovatie van de gevels is er voor gekozen om het gevelbeeld te behouden. Er zijn nieuwe materialen met veel betere technische en thermische eigenschappen toegepast. Een groot deel van de betonnen kozijnen is vervangen door speciaal ontwikkelde aluminium kozijnen in de oorspronkelijke vorm. Betonnen borstweringsplaten, met het logo van Van Rijmenam zijn vervangen door geïsoleerde lichtbetonplaten met daarop het logo van de gemeente Den Haag.

gevel van kantoorgebouw Fruitweg na transformatie

Naast de gebouwschil zijn ook de installaties vernieuwd: het gebouw maakt gebruik van een warmte-koude opslag, het stralingsplafond zorgt voor warmte en koeling. De inblaas van lucht is in de plafondeilanden geïntegreerd. Het nieuwe gebouw is door deze ingrepen nu Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). In het voorjaar van 2023 zal een PowerNest installatie worden toegevoegd op het dak van het gebouw waardoor het gebouw energieneutraal (ENG) zal worden.
Open bestratingen, ingebouwde nestkasten en gevarieerde gevelbeplanting dragen bij aan de natuurinclusiviteit van de locatie.

Architect: samenwerkende architecten: Wessel / van Geffen en Studio LeonThier architectuur /interieur
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Aannemer: Vorm Transformatie en Renovatie
Overige betrokken partijen: Adviesbureau Tielemans bouwconstructies, HALMOS adviseurs, W/E adviseurs, IGG bouweconomie
Foto’s: Peter de Ruig

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*