monumentale gevel

Inzending Berlagevlag: Voco Hotel Kneuterdijk – Eentien Architecten

Halverwege het Binnenhof en Paleis Noordeinde bevindt zich de voormalige Haagse vestiging van de Rotterdamsche Bankvereeniging. Dit gebouw uit 1923 is een ontwerp van H.F. Mertens, tevens architect van het Rotterdamse HAKA-gebouw en de ABN-Amro aan de Coolsingel. De eclectische en imponerende gevel is rijk geornamenteerd met beelden uit het atelier van Hildo Krop. Medio jaren ‘90 is het pand echter ingrijpend gesloopt en verbouwd: alleen de voorgevel bleef staan. Daarachter verscheen een nieuw, modern complex met kelder, de huidig Parkeergarage Noordeinde. Toen in 2016 ABN-Amro de Kneuterdijk verliet kon de bestemming gewijzigd worden naar hotel. In opdracht van de ontwikkelaar en eigenaar van het pand, UBM Development, heeft Eentien Architecten het transformatieplan ontworpen.

Architectonisch waren er genoeg uitdagingen: Hoe kan de statige en intimiderende bankarchitectuur van de voorgevel de gastvrijheid uitdrukken die bij een hotel hoort? Hoe kan de ‘90s corporate look’ worden omgevormd naar een prettig en huiselijk interieur? Bovendien vormt het nieuwe hotel een verbinding tussen de statige Kneuterdijk en het chique Noordeinde.

Aan Eentien Architecten de opgave om de transformatie van een statig en streng bankgebouw naar een gastvrij en luxe hotel te ontwerpen. Het concept was om vanaf de voorgevel, met een sequentie van ruimtes en sferen, een fysieke verbinding te leggen met het Noordeinde. Enerzijds om ‘traffic’ te genereren, maar zeker ook om de informelere tuinkant van het gebouw toegankelijk te maken voor een groter publiek dan alleen de hotelgasten.

De voorgevel heeft minimale ingrepen gehad. Ten eerste de bescheiden luifel, die van binnen uit, zonder het travertin te raken, naar buiten steekt. Om via de monumentale voorgevel een groot hotel (220 kamers) te kunnen expediëren, klapt een deel van het natuursteen bij wijze van deur open. Op die manier zijn in gesloten situatie geen ingrepen zichtbaar.

Daarnaast is binnen de bestaande gebouwencontour een maximaal aantal 4-sterren kamers gerealiseerd. Onder andere is het dak van de begane grond op diverse plaatsen weggezaagd om patio’s te creëren. Deze geven niet alleen een aantal bijzondere patiokamers daglicht, maar ook de kantoren en het restaurant profiteren enorm van deze ingreep.

Tot slot zijn, door op de bovenste twee verdiepingen de achterbouw naar buiten te schuiven, extra kamers gecreëerd. Het nieuwe ontwerp aan de achterzijde verhoudt zich op een aanvullende maar ingetogen manier tot het bestaande.

Architect: Eentien Architecten
Opdrachtgever: UBM Development
Aannemer: UBM Kneuterdijk
Overige betrokken partijen: Buiting Staalbouw, Peutz, Valstar-Simonis, Build2live, Bohemia, Blue Sky
Foto’s: Christiane Wirth, Michael Nagl

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*