appartementen

Inzending Berlagevlag: Walden – Architektenkombinatie

Transformatie

Het pand aan de Waldeck Pyrmontkade is getransformeerd van leegstaand kantoor tot 30 short-stay appartementen met ondersteunend kantoortje. Door de short-stay appartementen hier te bundelen zijn elders in de stad Den Haag een gelijk aantal eenheden vrijgekomen voor de reguliere woningmarkt. Het plan is zo ontwikkeld dat het in de toekomst eenvoudig van een logies-functie naar een woonfunctie kan worden omgezet.

interieur walden dhort stay appartementen

Schakel tussen verschillende identiteiten

Aangezien het oorspronkelijke gebouw detoneerde in de omgeving was het de opgave meer samenhang in het straatbeeld te creëren. In volume maakt het gebouw een overgang van de hoge serviceflat naar het lagere Art Nouveau pand op de hoek. Het silhouet verwijst enerzijds naar de dakerkers van het hoge buurpand maar refereert ook aan de kartelrand in het dak aan de andere zijde dat zich overhoeks in de Laan van Meerdervoort doorzet. Het zandkleurige gevelraster sluit aan bij het ene buurpand, de corten-look invulling past bij de oranjerode steenkleur van het andere buurpand. Zo ontstaat een gebouw met karakter dat de identiteit van twee zeer verschillende buurpanden weet te binden.

zijgevel walden is vormgegeven door architektenkombinatie als een volwaardige zichtgevel

Het belang van de zijgevel

De kavel ligt nabij het kruispunt en sluit aan op een strook met tuinen. Deze open ruimte tussen het pand en het naastgelegen Art-Nouveau monument zorgt ervoor dat het gebouw zich overhoeks manifesteert. In het ontwerp is er bijzondere aandacht gegeven aan alzijdige kwaliteit, waarbij de zijgevel (en ook de achtergevel) eenzelfde niveau aan plasticiteit en materialisatie hebben gekregen. Ramen op de kavel-grens zijn mogelijk gemaakt door ze te matteren en door middel van een nis zijdelings uitzicht te geven, terrassen liggen achter een groenstrook die na volgroeien de zijgevel als een soort hangende tuinen zullen sieren.

Complex hergebruik

De bestaande betonconstructie is hergebruikt, uitgebouwd en opgetopt. Een uitdaging hierbij was dat voor de oorspronkelijke constructie gebruik was gemaakt van voorgespannen betonvloeren. In brede zones rondom het grid aan voorspanning-wapening konden hierdoor geen sparingen gemaakt of ankers geboord. Om de gevel vrij te spelen is een grote vluchttrap aan de achterzijde verplaatst naar de kern, op een plek waar het sanitair zich oorspronkelijk bevond. Zo is een compacte kern ontstaan met twee trappenhuizen en een ringvormige gang eromheen voor het ontsluiten van de appartementen.

Architect: Architektenkombinatie
Opdrachtgever: Re-Born BV
Aannemer: Meerbouw Rotterdam
Overige betrokken partijen: gebruiker: BizStay (short-stay apartments)
Foto’s: Francois Verhoeven

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*