transformatie kantoor aramco naar appartemtencomplex groot hertogin

Inzending Berlagevlag: Transformatie Groot Hertogin – KOW

Aan de Laan van Meerdervoort, in het beschermde stadsgezicht van Duinoord, staat het voormalige kantoor van Aramco. Het markante gebouw uit 1956 naar ontwerp van J.W. Janzen is een fraai voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Het geknikte complex is opgebouwd uit een in het werk gestort betonnen skelet met taps toelopende gevelkolommen en prefab gevelelementen. Op de knik heeft het gebouw een statige hoofdentree met een bordestrap en luifel die de ronding van de gevel volgt.

Transformatie monumentaal kantoorgebouw naar luxe appartementencomplex

Nadat Aramco in 1984 verhuisde is het gebouw door Syntrus Achmea aangekocht en tot 2014 verhuurd als ‘Sorghvliet’ aan de Rijksoverheid. Door de jaren heen is het gebouw ‘pragmatisch’ verbouwd, waarbij onder andere de oorspronkelijke slanke stalen kozijnen zijn vervangen door platte kunststof kozijnen. In 2015 heeft Syntrus Achmea KOW gevraagd onderzoek te doen naar transformatie van kantoor naar een appartementsgebouw en hiervoor het ontwerp te maken.

natuurlijk. stedelijk. leven

De ‘Groot Hertogin’ is ontworpen vanuit het concept van natuurlijk. stedelijk. leven. Een mooi, logisch en comfortabel gebouw dat zich natuurlijk voegt naar de bewoner en de stedelijke omgeving. Uitgangspunt hierbij was het herstel van de oorspronkelijke architectuur, met als uitdaging de thermische isolatie van de schil, geluidsbelasting op de gevel en toevoegen van buitenruimtes. Hiervoor zijn innovatieve oplossingen bedacht.

Isoleren en verwarmen

Om geen afbreuk te doen aan de architectuur is het gebouw vanaf de binnenzijde geïsoleerd. Probleem hierbij waren de gevelkolommen. De puien zijn van oorsprong direct tegen de kolommen geplaatst, bij isolatie van de kolommen zouden de puien dus veel smaller worden. Daarom zijn de kolommen niet geïsoleerd maar behandeld met speciale condensbestendige verf. Hierdoor konden de puien conform de oorspronkelijke indeling worden vervangen door slanke ‘steellook’ renovatiekozijnen met HR+ glas. De 85 gasloze woningen met Energielabel A zijn aangesloten op stadsverwarming en voorzien van vloerverwarming en warmteterugwinning.

Geluidsbelaste gevels

De geluidbelasting op de gevel loopt door tram- en wegverkeer op tot 60 dB. Samen met akoestisch adviseur LBT|Sight is een balkonpui ontworpen als een bouwkundige suskast in de vorm van een sluis met een binnen- en een buitenpui. Hierdoor kan de woning geluidsluw worden gespuid.

nieuwe balkons

Fraaie balkons

Alle woningen hebben een royale buitenruimte. Op de verdiepingen zijn balkons aan de gevels gehangen die zo goed zijn ingepast dat het lijkt of ze altijd al onderdeel van het gebouw uitmaakten. De balkons zijn ontworpen met een slanke, geprofileerde balkonplaat, zoals bij de luifel. De balustrades hebben hetzelfde luspatroon als de bestaande hekwerken. De balkonplaten van 2,7 bij 2,4 meter zijn met trekstangen onopvallend opgehangen aan de gevelkolommen. Dit is gelukt door de ankers niet aan de zijkant maar aan de bovenkant van de balkonplaat aan te laten grijpen en de schoren zo laag als constructief mogelijk aan binnenzijde van de kolommen te bevestigen.

Ode aan architect Janzen

Eind 2018 is de ‘Groot Hertogin’ opgeleverd met een onthulling van een gevelsteen met daarop de naam van de oorspronkelijke architect J.W. Janzen, door de 78-jarige kleindochter van de architect.

oorspronkelijk kantoor aramco uit 1956 wederopbouw architectuur

Opdrachtgever: Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Aannemer: Koopmans TBI Bouw
ABT (constructeur), Overdevest (installatieadviseur), LBP|Sight (bouwfysische en akoestisch adviseur) en VGG Adviseurs (bouwkostenadviseur)
Foto’s: Bas Keijzers en Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*