stalen stabiliteits voorziening in het zicht

Inzending Berlagevlag: Petroleumhaven 8 – Nugter Architectuur

In het project Petroleumhaven, een zelfbouw locatie in het Haagse Laakhaven, is dit energie neutrale herenhuis gerealiseerd. Prachtig gelegen aan het water met de entree aan de kade. De woning heeft een industrieel karakter met hoge ramen, diepe negge’s en rauwe materialen. De gevel bestaat uit een donkere baksteen en donkere voeg in combinatie met stalen profielen en grote glasvlakken.

Omdat bij zelfbouw woningen de stabiliteit per woning gerealiseerd moet worden, is er een groot stabilisatie kruis zichtbaar in het interieur. Het zichtbare staalwerk markeert de vide en benadrukt het industriële karakter. De woning heeft 4 bouwlagen en een hoogte van 14 meter. De begane grond heeft deels een dubbele hoogte door gebruik te maken van een vide.

Trap als blikvanger

Centraal op de begane grond ligt de keuken. Door de grote hoge raampartij staat de ruimte in verbinding met de kade. Op zonnige dagen is de eetruimte eenvoudig uit te breiden naar de kade. Via de vide wordt de keuken verbonden met de woonkamer op de 1e verdieping. De trap, die als een loper de functionele ruimten op de begane grond bedekt, is de verbindende factor én blikvanger van deze twee ruimtes.

Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Bouwbedrijf Engels & Verbiest
Engineering: Millimeter: verbouw renovatie en interieur
Constructeur: Pieter Booms
Bouwfysica: HTV bouwtechniek
Foto’s: Florian Nugteren

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*