zicht op groen vanuit woonhuis puinduinen

Inzending Berlagevlag: Woonhuis Puinduinen – Studio Schotanus

Groen staat centraal in het ontwerp. Zowel in het interieur als in het exterieur. De belangrijkste leefruimtes, de woonkeuken en woonkamer, kijken uit op het groen van de Puinduinen. Buiten krijgen de gevels en het dak een groene uitstraling door pergola’s voor klimplanten en plantenbakken op het dak te integreren in het ontwerp. De bestrating is waterdoorlatend en er is een vleermuiskast in de gevel
opgenomen.

woonhuis aan de puinduinen

Verschillende sferen in de ruimte
De woning is van binnenuit ontworpen, op maat voor het gebruik door de bewoners en het uitzicht. De woonkamer ligt op de eerste verdieping omdat het maximale bebouwingsoppervlak op de begane grond te klein was voor keuken en woonkamer. Een vide koppelt beide leefruimten en zorgt voor een heel ruimtelijk effect. Hierdoor ontstaan plekken met verschillende sferen, open en hoog of juist laag en meer intiem. De woonkamer staat in open verbinding met de werkkamer annex logeerkamer. Deze ruimte kan worden afgesloten met een grote schuifpui.

zicht op het groen vanuit woonhuis

CLT constructie en houten gevel
Het groene en duurzame concept is ook in de materialisatie van de woning doorgevoerd. De constructie is gemaakt van massief houten CLT panelen. In het interieur komt het hout zo veel mogelijk in het zicht. Het materiaal heeft een prettige warme uitstraling. Het zorgt voor goede akoestiek en heeft een positief effect op het binnenklimaat en de gezondheid. Hout haalt CO2 uit de atmosfeer, de constructie is biobased, grotendeels circulair en demontabel. Het CLT casco is in de fabriek geprefabriceerd en daar al voorzien van alle sparingen voor installaties en elektra. Het systeem zorgt voor een korte bouwtijd, het casco stond in een week tijd. Maar ook op de bouwplaats is het hout makkelijk te bewerken. De woning is energieneutraal door toepassing van een bodemwarmtepomp, zonnepanelen en voldoende isolatie.

De gevel is bekleed met onbehandelde Accoya houten delen. Horizontale lijnen werden gevraagd in het beeldkwaliteitplan. De pergola’s zorgen voor extra lengte van deze lijnen. De gevels zijn sober gehouden omdat er in het zelfbouw buurtje voldoende variatie is.

Architect: Studio Schotanus
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Engels en Verbiest
Overige betrokken partijen: Constructeur: Lüning ingenieurs in houtconstructies, Leverancier CLT casco: Ekoflin, EPC en advies duurzaamheid: Boom, Interieur timmerwerk: Sens, Lichtontwerp: Bava, Tuinontwerp: Diemel groenvoorziening
Foto’s: Christian van der Kooy

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*