legoland en kurhaus in scheveningen

Inzending Berlagevlag: Legoland Discovery Centre – Architectenbureau Filip Mens

Het gebouw voor een Legoland Discovery Center (LLDC), met daarboven een horeca paviljoen in twee bouwlagen bestaat uit 5 afzonderlijk te verhuren units. Het gebouw is op de plaats gekomen van het voormalige Vitalizee gebouw (1996) tussen Sealife en het Kurhaus. Om het realiseren van een souterrain (een ruimte van 3000 M2) voor het LLDC mogelijk te maken is Vitalizee eind 2017 gesloopt. Daarmee was er de mogelijkheid om dit deel van de bebouwing aan de Boulevard van Scheveningen een enorme upgrade te geven, tegelijk met de geplande vernieuwing van de Noord-Boulevard als verlengstuk van de al eerder heringerichte Boulevard ten zuiden van Sealife.

De gevel van het LLDC aan de zeezijde is als het ware omgebogen tot en met de, nog, door de gemeente te realiseren, publieke trap tussen Rederserf en Boulevard. Hierdoor ontstaat één lange voorgevel met optimaal zicht op de entree en winkel van Legoland. De voorgevel richt zich dus niet uitsluitend op de Boulevard maar ook naar de route die veel mensen afleggen vanaf de Gevers Deynootweg richting het strand en vice versa.

Terras als ‘steppingstone’

Naast de entree van Legoland zijn aan de Boulevard vier horecaruimten georiënteerd. De begane grondgevel van zowel Legoland als van de horecaruimten bestaat uit een rij penanten van geprefabriceerd beton waarin een kleurtoeslag (zandkleur) is opgenomen. Tussen die kolommen is een aluminium gevel geplaatst waardoor een optimale transparantie wordt gewaarborgd.

Voor de horecaruimte was maar beperkt plek voor een terras op de Boulevard. Vandaar dat op de entree van Legoland en de op de begane grond gelegen horecaruimten een terras op de verdieping is voorzien. Dit terras wordt ontsloten vanaf het Rederserf en vanuit de twee glazen horecapaviljoens op de eerste verdieping. Het terras fungeert tevens als een ‘steppingstone’ tussen de verschillende niveaus van de promenade en het Rederserf. Het terras, met een 1,40 meter hoge balustrade (tevens windscherm) van gehard en gelaagd glas, steekt iets uit over de Boulevard waardoor niet alleen meer vierkante meters worden gerealiseerd maar er ook een beschutte plek op Boulevardniveau ontstaat langs de gevel met zicht op strand en zee. De onderzijde van deze overstek is bekleed met hout en voorzien van inbouwspots.

Zicht op zee en Kurhaus door afgeronde hoeken

De afgeronde hoeken van de begane grond en van de horecapaviljoens hebben meerdere voordelen: een beter zicht op het monumentale Kurhaus komende vanuit het zuiden en het begeleidt de stromen mensen beter van en naar de zogenaamde Winterboulevard (het Rederserf). Daarnaast maakt dit het gebouw wat zachter. Bovendien waarborgt het mede het zicht op zee vanaf het Rederserf; een belangrijk stedenbouwkundig uitgangspunt van ‘de kust gezond’.

Opdrachtgever: Sens Real Estate
Aannemer: Stebru Bouw
Overige betrokken partijen: Constructief ontwerp: Bureau Broersma
Foto’s: Alrik Swagerman

Projecten inzenden voor de Berlagevlag kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*