Jury architectuurprijs Berlagevlag in 2021 bekend

De onafhankelijke vakjury selecteert uit alle inzendingen de nominaties en wijst de winnaar aan van de Haagse architectuurprijs Berlagevlag. De jury bestaat in 2021 uit Jeroen Geurst (Geurst en Schulze Architecten, voorzitter), Floor Thier (Studio Leon Thier), Hans van Beek (Atelier PRO), Renske van der Stoep (ROFFAA) en Dennis Hofman (Architektenkombinatie Bos Hofman, secretaris).

Jeroen Geurst

Juryvoorzitter Jeroen Geurst (1960) is in 1986 afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft. Hij is sinds 1984 architect/directeur bij Geurst & Schulze architecten in Den Haag. Het bureau is betrokken bij projecten op het gebied van stedenbouw, woningbouw, scholenbouw, sportgebouwen, utiliteitsbouw, interieur en landschap. Geurst en Schulze won samen met Studio Leon Thier de Nieuwe Berlagevlag 2017 met het project Wijnhavenkwartier.

Naast zijn werk bij Geurst en Schulze architecten is Geurst als docent verbonden aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam en geeft hij lezingen in bin­nen- en buitenland. Van zijn hand zijn diverse publicaties verschenen onder andere over baksteen ‘Brick an exacting material’, over het oeuvre van de architect L.C. van der Vlugt en over de militaire begraafplaatsen van de architect sir Edwin Lutyens.

Renske van der Stoep

Renske van der Stoep (1974) startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze onder meer bij MVRDV en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context. Betekenisvol omdat elk project, zelfs op de kleinste schaal, actief een bijdrage kan leveren aan een groter belang. Van nieuwe technologieën en materialen tot aan het anticiperen op toekomstige veranderingen.

Daarnaast is Van der Stoep sinds juni 2018 Hoofd van het Master programma Architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Met de academie zoekt ze samenwerkingen op met de praktijk om drijfkrachtige architecten op te leiden die een relevante bijdrage kunnen leveren in de steeds complexer wordende context.

Hans van Beek

Hans van Beek (1942) is oud-voorzitter van het Haags Architectuur Café. Hij was tot 1976 met Sjoerd Schamhart verantwoordelijk voor het ontwerp van Het Nationaal Archief en de experimentele woningbouwprojecten Couperusduin in den Haag en werd daarna medeoprichter van Atelier PRO. In 2014 stopte zijn actieve rol bij Atelier PRO.. Hij gaf daarmee de start voor een oeuvre waarin Programma, Ruimte en Ontwikkeling  centraal staan.

Van Beek gaf gastcolleges op verschillende universiteiten en bekleedde diverse functies bij de Berlage Stichting, Welstandscommissie Den Haag, Haags Architectuur Café, Wils en Co en de Stichting Globe. In 2017 verscheen het boek “KRACHT DOOR WISSELWERKING” met als subtitel: “van Couperusduin tot Meander Medisch Centrum”. Dit boek dat in samenwerking met Marcel Teunissen tot stand kwam, geeft een overzicht van het totale oeuvre.

Floor Thier

Floor Thier werkt als interieurarchitect bij Studio Leon Thier architectuur/interieur. Als dochter van architect Leon Thier groeit zij op in architectuur. Van kleins af aan zit ze aan de tekentafel, struint op de bouw en begint met vakantiewerk bij Atelier Pro. Na haar opleiding interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag start ze een eigen bureau StudioLEFT samen met haar studievriendin Evelyne Lankhorst en werkt parttime bij Studio Leon Thier. Sinds 2018 werkt Floor Thier volledig bij Studio Leon Thier.

Thier werkt aan complexe interieuropgaven. Zij ziet interieur als een mooi samenspel met architectuur waarbij functie en vorm samenkomen. In haar ontwerpen benadrukt zij de bijzondere plekken in een gebouw of creëert nieuwe bijzondere plekken. Zij stelt de beleving van de eindgebruiker voorop om een passende en verrassende omgeving te creëren. Studio Leon Thier won samen met Geurst en Schulze de Nieuwe Berlagevlag 2017 met het project Wijnhavenkwartier.

Dennis Hofman

Dennis Hofman (1972) is sinds 2008 directeur van Architektenkombinatie Bos Hofman. Een multidisciplinair architectenbureau voor stedenbouw, architectuur, transformaties en interieurontwerp. Als architect en stedenbouwkundige ligt zijn affiniteit bij complexe binnenstedelijke opgaven op alle mogelijke schaalniveaus. Het doel is daarbij het creëren van inspirerende gebieden, gebouwen en interieurs die de leefomgeving verbeteren. Projecten waarbij niet de stijl maar de opgave en gebruiker centraal staan en optimaal kunnen functioneren.

Met een ruim perspectief streeft Hofman naar heldere gestructureerde oplossingen voor alle opgaven. Een duurzame bijdrage aan de stad, zo laat de geschiedenis zien, heeft kwaliteit in context, architectuur, structuur, materialisatie en detaillering. Bos Hofman kreeg in 2017 een Berlagevlag eervolle vermelding met het project Groene Mient. Ook is Hofman actief bij BNA Haaglanden, Lighthouse Club Haaglanden en medeoprichter van Smart Shelter Foundation.

Inzenden projecten Berlagevlag en wimpel

Inzenden van projecten kan tot 15 mei met het inzendformulier>
De bouwwerken moeten in Den Haag zijn gebouwd en zijn opgeleverd in de periode januari 2018 t/m april 2021

Leave a Comment

*