voormalige kerk moerwijk

Inzending Berlagevlag: Transformatie Wijkkerk Moerwijk tot woonzorggebouw – Bureau Kroner architecten

De voormalige wijkkerk ‘Onze lieve vrouwe van het allerheiligste sacrament” in Moerwijk in Den Haag stond jaren leeg. Het eigendom lag bij woningcorporatie Haagwonen, die geen financiële ruimte had in die tijd (2015) om een plan te ontwikkelen. Op initiatief van Bureau Kroner architecten is in 2016 een plan gemaakt voor zelfstandige woningen in de kerk door een transformatie van het gebouw en is een belegger gevonden die wilde investeren in een sociaal programma.

Delftse School ontwerp Jan van der Laan

Na goedkeuring door het Bisdom is het eigendom overgedragen en het plan gerealiseerd. De kerk is in 1953 ontworpen en gebouwd door Jan van der Laan. Het is een typisch voorbeeld van de Delftse School. Zorgvuldige baksteen detaillering en een traditionele opzet van het gebouw. Een middenschip met twee zijbeuken en gevels die verwijzen naar Romaanse architectuur, met dichte metselwerk bogen waarin, naar verhouding kleine raamopeningen waren geplaatst.

opengemaakte bogen kerk moerwijk

Om woningen te kunnen realiseren in de kerk zijn de bogen geopend door het metselwerk uit te zagen en het dak van de zijbeuken te verwijderen, met behoud van de betonnen dakbalken. Daarmee creëerde Bureau Kroner de mogelijkheid om in het middenschip in drie lagen woningen te maken. Elke woonlaag krijgt een eigen identiteit door het verschil in raamopeningen, die reageren op de structuur van de kerk. Er zijn 26 woningen met 2 of 3 kamers voor mensen met een lichte verstandelijke beperking gerealiseerd.

raam met doorzicht beschermd wonen in voormalige kerk moerwijk

Veilige woonomgeving

De nieuwe buitenruimtes in de zijbeuken zorgen voor een gelaagde overgang van privé naar openbaar, terwijl de architectonische en stedenbouwkundige uitstraling en betekenis van de voormalige kerk in zijn omgeving behouden blijven en in gebruik zelfs worden versterkt. Een veilige woonomgeving die optimaal gebruik maakt van de architectonische kwaliteiten van de oorspronkelijke kerk. Ondanks een beperkt budget is er een bijzondere en hoogwaardige woonomgeving gerealiseerd voor een speciale doelgroep, waarbij de huur onder de liberalisatiegrens blijft.

Opdrachtgever: Lion Development BV Den Haag
Aannemer: Aannemingsbedrijf G. Bruijnes BV, Alphen aan den Rijn
Adviseur constructie: Bureau Broersma
Adviseur installaties: Galjema
Adviseur bouwfysica: LBP Sight
Foto’s: Teo Krijgsman

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*