Inzending Berlagevlag: Kavel Schapenatjesduin – Ralph Goutier

Bij het maken van het ontwerp van dit vrijstaande woonhuis is de beleving van de ruimtelijkheid en het maken van aangename en gezellige verblijfsruimten uitgangspunt. Ook de warmte- en ventilatiehuishouding maken van de ruimtelijkheid gebruik. De woning is energieneutraal.
Er is gekozen om met houtpanelen (CLT) te bouwen en dit in het interieur te laten zien als afwerking.
Het casco dat per vrachtauto’s (2) uit Oostenrijk binnenkwam, stond binnen 2 weken.

Voor de buitenafwerking is voor traditionele baksteen en keramische pannen gekozen.
Houten kozijnen zijn van vergrijsd accoya. Alle gekozen materialen hebben in de kuststreek weinig onderhoud nodig en blijven lang mooi.

Met een aaneengesloten route van trappen door vides worden de diverse kamers met elkaar verbonden. Deze vides worden gelijk als ventilatieschacht gebruikt. Door de elektrisch te openen dakramen in het dakvlak op de noordzijde en te openen klepramen op de begane grond is er in de zomer nachtventilatie mogelijk door de natuurlijke trek. Grote glasvlakken in de inpandige beschutte veranda op het zuiden worden in de zomer niet door de zon beschenen. Het huis blijft hierdoor koel mede door de toepassing van houtvezelisolatie en tripleglas.

Het zadeldakvlak is gedraaid ten opzichte van de plattegrond, pal naar het zuiden gericht en voorzien van zonnepanelen. De hellende daken van de erker en de berging worden voorzien van een groendak en zijn vanuit de woning zichtbaar.
Door de gelimiteerde hoogte in het bestemmingsplan ontstaat er ter plaatse van de nok een beloopbaar plat dak waarop de zonnecollectoren zijn geplaatst. Door het te openen glazen dakluik zijn de collectoren bereikbaar voor schoonmaak en onderhoud.

Architect: Ralph Goutier
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Bouwbedrijf J.J. De Haas
Overige betrokken partijen: JM concepten ‘s-Hertogenbosch CLT
Foto’s: Ralph Goutier

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*