Wijnhavenkwartier herbestemming ministerie

Wijnhavenkwartier wint architectuurprijs Nieuwe Berlagevlag 2017

Het transformatieproject Wijnhavenkwartier wint de Haagse architectuurprijs Nieuwe Berlagevlag 2017. Geurst & Schulze architecten ontwierpen de transformatie van het casco en de woningen van het voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Studio Leon Thier architecture / interior m.m.v. StudioLEFT tekenden het interieur van de Universiteit Leiden Campus Den Haag. Het duurzame woningbouwproject Groene Mient van Architektenkombinatie Bos Hofman i.s.m. FilliéVerhoeven Architecten ontvangt een eervolle vermelding.

tribunetrap in Universiteit Leiden - Campus Den Haag

Wijnhavenkwartier – Winnaar Nieuwe Berlagevlag 2017

Het project Wijnhavenkwartier maakt in veel opzichten indruk op de jury: “Het oogt en voelt als nieuwbouw, terwijl het een volledige transformatie van een voormalig rijkskantoor betreft. Er is zeer doordacht omgegaan met de dwingende structuur van het bestaande “jack-block’ gebouw, waarbinnen de nieuwe functies van de universiteit, horeca en wonen als vanzelfsprekend zijn ingepast. De levendigheid die deze transformatie in de plint heeft gegenereerd is fantastisch voor de stad en de ruimtelijke ingrepen die daartoe zijn gedaan, zijn uiterst accuraat. De details en de compositie van de nieuwe gevels in keramisch materiaal doen tijdloos aan en getuigen van bijzonder vakmanschap. Dit geldt ook voor de materialisatie en inrichting van het interieur, waar met sobere, hoogwaardige materialen is gewerkt. Kortom: Een parel voor de binnenstad en een overtuigende winnaar van de Berlagevlag 2017. “

Gevel woningen herbestemming Wijnhavenkwartier

De Groene Mient – Eervolle vermelding

De eigenzinnigheid van de Groene Mient spreekt de jury aan: “De hoge kwaliteit van het wonen die hier is gerealiseerd binnen een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is ongekend. Ondanks alle verschillende wensen van de 33 opdrachtgevers is er een prachtig harmonieus geheel ontstaan met een verassend en sterk beeld. De materialisatie en de details zijn gedurfd en tegelijkertijd zeer zorgvuldig ingezet. Het niet maken van tuintjes met schuttingen, maar juist een collectieve buitenruimte leidt tot een niet Nederlandse ruimtelijke kwaliteit die de alomtegenwoordige tuttigheid met verve overstijgt. De woningen zijn uiterst duurzaam gebouwd.”

cpo bouwgroep groene mient

Ruimtelijke kwaliteit

De onafhankelijke jury van de Haagse architectuurprijs Nieuwe Berlagevlag 2017 bestaat uit de voormalige voorzitters van het Haags Architecten Café / HaAC Jan Brouwer, Piet Grouls en Corine Keus en voormalig voorzitter van BNA Haaglanden Tonko Leemhuis. De jury is blij verrast met de hoeveelheid inzendingen (circa 50) en onder de indruk van de hoge kwaliteit van de projecten.

architectuurprijs Den Haag Nieuwe Berlagevlag 2017

Winnaars Nieuwe Berlagevlag 2017 – foto: Peter Jollie

De jury plaatst de vakprijs in de brede context van de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Er wordt weer volop gebouwd en geïnvesteerd in zowel nieuwbouw als transformatie. Toch is er vanuit de beroepsgroep veel kritiek over hoe er in Den Haag wordt omgegaan met architectuur en de ruimtelijke kwaliteit. Het is maar al te vaak de sluitpost, waarbij gebrek aan visie en daadkracht een wederkerend gegeven is. De bedoeling van de architectuurprijs is juist een positieve bijdrage te leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van Den Haag. De Berlagevlag als katalysator van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. De ambitie die er uit de ingezonden projecten spreekt en de energie waarmee deze tot stand zijn gekomen, dienen als voorbeeld. Verwaarloos deze creativiteit niet, maar omarm haar juist om de stad tot een betere plek te maken.

publiek tijdens uitreiking architectuurprijs den haag nieuwe berlagevlag

Prijsuitreiking vond plaats op 20 februari 2018 in de voormalige kluis van de Nederlandse Bank, nu Hotel Indigo – Foto: Peter Jollie

De vakprijs is een initiatief van het Haags Architectuur Café (HaAC) en de BNA Den Haag. De jury hoopt dat de aandacht voor hoogwaardige architectuur, onder andere door de herintrede van deze prijs continu aanwezig zal zijn.

Bekijk voor meer informatie over alle genomineerde projecten het Berlagevlag-JuryRapport-2017.

Meer informatie over de projecten en overige betrokken partijen:
Wijnhavenkwartier
: Herontwikkeling Geurst & Schulze architecten en interieur Campus Den Haag Universiteit Leiden Studio Leon Thier architecture / interior m.m.v. StudioLEFT (gezamenlijk genomineerd)
CPO Groene Mient: Architektenkombinatie Bos Hofman i.s.m. FilliéVerhoeven Architecten

Wijnhavenkwartier foto’s: Stefan Müller, Bart van Hoek, Peter de Ruig
Groene Mient foto’s: François Verhoeven

3 Comments

 1. Margriet Rutgers says:

  Terecht gaat de Nieuwe Berlagevlag 2017 naar het project Wijnhavenkwartier van Geurst & Schulze architecten voor casco en woningen, en voor het interieur naar Studio Leon Thier architecture/interior en StudioLEFT.
  Chapeau voor deze transformatie, die mede door de functie van universiteit en woningen zorgt voor een groeiende verbetering van de Haagse binnenstad.

 2. Buro Sant en Co feliciteert Geurst & Schulze architecten en Leon Thier met de eerste Nieuwe Berlagevlag 2017! We willen niet onvermeld laten dat Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur met liefde het ontwerp heeft gemaakt van de campustuin van het complex in Wijnhaven en gezorgd heeft voor de onmisbare groene oase.

  • admin says:

   HaAC en BNA feliciteren Buro Sant en Co en alle overige betrokken partijen en gebruikers van het Wijnhavenkwartier en de Groene Mient!

Leave a Comment

*